VAŽAN ELEMENT OBITELJI

Zašto vas sestra čini boljom osobom?

04.08.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Iako se sa sestrama možda često svađate, one su ipak dragocjene. To pokazuje najnovije istraživanje, koje sestre određuje kao glavne čimbenike skladnih i zdravih obitelji

Odrastanje uz barem jednu sestru – mlađu ili stariju - uklanja osjećaj usamljenosti, krivnje i straha te povećava samopouzdanje, otkriva najnovije istraživanje. Svaki dodatni član obitelji, a pogotovo sestra, utječe na povećanje velikodušnosti te smanjenje rizika od depresije.

Znanstvenici su proučavali 400 obitelji koje su imale najmanje dvoje djece. Otkrili su da sestre puno više utječu na izgradnju atmosfere u obitelji od braće. One potiču obitelj na međusobno povjeravanje i bliskost te kvalitetniju komunikaciju. Osim toga, sestre su se pokazale i kao vrlo brižne i pažljive.

'Za kvalitetan razvoj obitelji važni su i braća i sestre, čak važniji od roditelja. Ipak, naše je istraživanje pokazalo da su sestre u prednosti. One su tople i ljubazne prema drugima te cijelu obitelj potiču na nježnost i velikodušnost', istaknula je znanstvenica Laura Padilla-Walker s američkog sveučilišta Brigham.

Znanstvenici su također uočili da se svaka osoba individualno puno bolje razvija kada je okružena većom obitelji. Ako roditelji imaju samo jedno dijete, njemu će zbog nepostojanja braće i sestara u budućnosti nedostajati neke prilično važne odlike.