NJEGA ZA NJEGA

Zašto sve više muškaraca ide na botoks?

27.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Neovisno o tome smatraju li se hipsterima, poslovnim ili sportskim tipovima, muškarci će uložiti u svoj izgled koliko i žene, samo će nerado o tome govoriti

Kad je britanski roker, sir Elton John, otišao na presađivanje kose, medije su preplavili bombastični napisi. Kad je prije nekoliko godina Berlusconi osvanuo u neobičnom 'rokerskom' izdanju s maramom na glavi, štošta je rečeno o taštini vremešnog talijanskog predsjednika za kojeg se nagađalo da je bio i na zatezanju lica i na presađivanju kose.

No kad se prošle godine na netu pojavio filmić u kojem Wayne Rooney ponosno pokazuje tek izrasli tepihić kose, nitko se nije previše uzrujavao. Ponajbolji britanski nogometaš i notorni mačo 'službeno' je skinuo stigmu sa zahvata za pomlađivanje za muškarce.

Činjenica da u ordinacijama plastičnih kirurga i dermatologa ima muških pacijenata koliko i ženskih, više nije ni vijest ni tabu.

Kad je riječ o neinvazivnim zahvatima, omiljeni pomlađujući tretmani među muškarcima su injekcije botoksa za diskretno brisanje godina s gornjeg dijela lica i injekcije hijaluronske kiseline za popunjavanje bora u donjem. Od invazivnih, kirurških tretmana najtraženija je blefaroplastika ili zatezanje kapaka, liposukcija ili uklanjanje sala, ginekomastija ili smanjivanje muških prsa.

Kako psiholozi objašnjavaju muški odnos prema kozmetici i pomlađujućim tretmanima? Za razliku od žena koje se često doživljavaju nepotpunima i 'golima' bez šminke i kozmetike, muškarci se puno bolje osjećaju u svojoj koži. Čak i kad im to samopouzdanje splasne pod naletom godina i mlađe konkurencije na poslu, kad shvate da trebaju kozmetičku pomoć kako bi izgledali, a time i osjećali se bolje, muškarci o tome nerado pričaju jer smatraju da bi time priznali svoju ranjivost.

Za muškarce kojima je stalo do toga kako izgledaju, voljeli oni o tome pričati ili ne, u Izlogu smo izdvojili neke od omiljenih kozmetičkih saveznika.