PLODNOST ŽENE

Zašto su zdravi zubi važni za začeće?

06.07.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Žene koje žele imati bebu trebale bi se jako brinuti o svojim zubima, tvrde stručnjaci za plodnost. Pojašnjavaju da bolesti desni značajno umanjuju šanse za začeće

Istraživanje o povezanosti zdravlja zubi i desni te trudnoće prvo je takve vrste u svijetu. Znanstvenici su otkrili da ženama s bolesnim desnima trebaju dva dodatna mjeseca za začeće, za razliku od žena koje imaju zdrave zube i desni.


Ženama koje se nisu kvalitetno brinule o higijeni svojih zuba trebalo je oko sedam mjeseci za začeće, dok je ženama koje su to činile redovito i pravilno trebalo oko pet mjeseci.

Nepravilna higijena usne šupljine dovodi, među ostalim, do krvarenja desni, a takve desni u krvni sustav šalju oko 700 vrsta različitih bakterija. Nije potpuno jasno kako loše zdravlje usne šupljine utječe na mogućnost začeća, ali smatra se da inficirane desni otpuštaju kemikalije koje onda aktiviraju imunološki sustav te na taj način dolazi do upale sluznice maternice.

'Žene bi svakako trebale posjetiti zubara prije nego postanu trudne kako bi im on otkrio u kakvom su im stanju desni. To nije teško liječiti, a na taj način sprečavaju se mnoge tegobe sa začećem', istaknuo je profesor Roger Hart, voditelj istraživanja u kojemu je sudjelovalo 4.000 trudnica.