NAGLASAK NA KOMBINIRANJU

Zašto su svi poludjeli za dijetom starom gotovo 100 godina?

17.05.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Liz Hurley i Catherine Zeta-Jones samo su neke od slavnih osoba koje su postale poklonice nove stare dijete koju je dvadesetih godina osmislio liječnik William Howard Hay

Od Atkinsove do Dukanove dijete, stotine je prehrambenih režima koji već dugo obećavaju vitku liniju. Nedavno s pojavila i dijeta nazvana '5:02', čija pravila nalažu da se dva dana u tjednu unosi samo 500 kalorija dnevno, a sljedećih se pet možete hraniti normalno.

No sada je prehrambeni režim inspirirao filmski spektakl 'Veliki Gatsby' i ponovno iz naftalina izvukao dijetu koju su primjenjivale glamurozne djevojke dvadesetih, 'flappers'. Dijetu je dvadesetih godina prošlog stoljeća osmislio liječnik William Howard Hay, po kome je i nazvana dijeta Hay, piše Mail Online.

Njezin je cilj vitka linija, uski bokovi i ravna prsa kakve su imale tadašnje glamurozne plesačice. Njegova načela izdržala su test vremena te je zaslužio brojne pohvale nutricionista. Za razliku od pomodnih strogih dijeta, dijeta Hay promiče ideju da nije važno ono što jedete, nego ono što uz to odlučite jesti. Nove su obožavateljice te dijete glumice Elizabeth Hurley Catherine Zeta-Jones

Dijeta Hay temelji se na načelu razdvajanja određenih vrsta hrane te razumijevanju da neke skupine hrane ne bi trebalo konzumirati s drugima. Jedna je od takvih kombinacija ugljikohidrata i proteina pa pravilo te  dijete ističe da nijedan obrok ne bi trebao sadržavati pomiješane bjelančevine i ugljikohidrate.

Probavljanje hrane je usporeno, tvrdi se, ako se proteini i ugljikohidrati konzumiraju istodobno. Dijeta Hay hranu svrstava u dvije kategorije - alkalnu i kiselu. Prehrambeni režim u kojem se unosi previše kiselih namirnica može biti uzrok zdravstvenih problema. Savjetuje se izbjegavanje hrane jake kiselosti poput brusnica, bijelog brašna i sira, koje bi trebalo zamijeniti namirnicama male kiselosti poput špinata, šljiva i jaja. Alkalna hrana poput limuna, šparoga, manga, banana, rajčica i graška bolji su izbor.

Iako sve više zvijezda slijedi ove upute, mnogi nutricionisti tvrde da je teorija kako ugljikohidrate i bjelančevine treba jesti zasebno neutemeljena budući da se zanemaruje činjenica da hrana bogata ugljikohidratima može imati značajne količine bjelančevina.

'Konzumiranje proteina odvojeno od ugljikohidrata uzrokuje da tijelo sagorijeva proteine kao izvor energije, a da ne služi izgradnji mišića', piše nutricionist David Bender.