CIJENA SJEDENJA

Zašto su i mladi ljudi sve deblji?

21.06.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Šokantni rezultati istraživanja pokazuju da današnja djeca u dobi od osam do deset godina provode manje od 20 minuta dnevno baveći se nekom fizičkom aktivnošću. Znanstvenici upozoravaju da bi rizik ovakvog nezdravog načina života mogao rezultirati presedanom u kojem bi ove mlade generacije mogle biti prve koje će živjeti kraće od svojih roditelja

Mnoge mlade djevojke vježbaju samo 17 minuta dnevno, pokazuju rezultati istraživanja Sveučilišta u Newcastleu. Dječaci prolaze samo nešto bolje, budući da su u dobi od osam do deset godina aktivni 24 minuta dnevno.

Šokantne su brojke ispod od preporučenih sat vremena dnevno vježbanja i sugeriraju da je zdravlje mladih generacija ozbiljno ugroženo, budući da im je gledanje TV-a ili igranje na računalu draže od nogometa, graničara i školica.

Istraživane je pratilo 508 djece školskog uzrasta u dobi od osam do deset godina i njihove fizičke aktivnosti te pokazalo da današnja djeca provode malo vremena u trčanju, skakanju preko konopa ili plesanju.
Samo četiri posto svog vremena u budnom stanju, odnosno 20 minuta dnevno djeca provode baveći se fizičkom aktivnošću.
'Budući da je poznato koliko je važna fizička aktivnosti u održavanju dobrog zdravlja, očito je potrebno da naša djeca budu aktivnija', komentirao je voditelj istraživanja dr. Mark Pearce za Daily Mail. Zabrinjava ga i što su djevojčice puno manje aktivne od dječaka.

Prethodne su studije pokazivale da mnoge djevojke izgube interes za sport u tinejdžerskim godinama, ali se nije znalo da entuzijazam gube već s osam ili deset godina. Dr. Pearce misli da je moguće rješenje poticanje mladih djevojaka prema širem spektru sportova koje bi trebale biti u školskim aktivnostima.


Studija, objavljena u časopisu PLoS ONE, otkrila je i da su djeca starijih očeva sklonija manjoj fizičkoj aktivnosti.
Gotovo trećina mladih Britanaca u dobi između dvije i 15 godina debelo je ili pretilo, tvrde stručnjaci koji upozoravaju da sjedeći stil života i nezdrava prehranu predstavljaju rizik da bi to mogla biti prva generacija koja će umrijeti u ranijoj dobi nego njihovi roditelji.

Smjernice javnog zdravstva kažu da bi djeca u dobi između pet i 18 godina treba provesti barem jedan sat dnevno u fizičkim aktivnostima umjerenog ili visokog intenziteta. Trebali bi također tri puta tjedno raditi vježbe koje jačaju muskulaturu i kosti, poput preskakivanja, gimnastike i trbušnjaka. Odrasli bi trebali biti aktivni barem 30 minuta najmanje pet dana tjedno.