MODERNO I ISPLATIVO

Zašto se odlučiti za štedljive kućanske aparate?

Bionic
Reading

Kućanski uređaji imaju izuzetno važnu ulogu u opremanju doma zbog funkcionalne uloge u svakodnevnom životu, ali i mogućnosti uštede energije, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji izrade. Ovi uređaji utroše oko 20 posto ukupne energije potrebne za održavanje kućanstva. Upravo zato pojedini uređaji imaju veću cijenu, ali su i isplativiji od onih jeftinijih, jer postižu znatnu uštedu uz istu ili bolju učinkovitost

Omjer uloženog i dobivenog ne mjeri se samo kroz trenutačno ulaganje u kućanski uređaj već kroz cijeli njegov vijek trajanja i potrošnju energije. Kućanski uređaji moraju imati oznaku energetske klase, koja govori o njihovoj energetskoj učinkovitosti. Klase su označene slovima A+, A, B i C. U klasama B i C postižu se znatno manje uštede od onih u klasi A ili A+, pa je stoga preporučljivo kupovati uređaje u ovim klasama.

Perilicu posuđa odaberite na način da ispitate funkcioniranje hidrauličkog sustava, kojem nove tehnologije omogućavaju višestruko iskorištavanje vode boljim filtriranjem, brže zagrijavanje te usmjereni mlaz vode. Na taj način štedite potrošnju električne energije kao i količinu utrošene vode. Ovakva perilica posuđa će biti nešto skuplja u odnosu na klasičnu, no u konačnici ćete ostvariti znatne uštede.

Kombinirani hladnjak
(hlađenje/zamrzavanje) troši više električne energije od hladnjaka bez zamrzivača. No s obzirom na potrebe, kombinirani su najčešći odabir i tada je poželjno kupiti model s automatskim odmrzivačem. Energetski štedljivi hladnjaci nude znatne uštede u potrošnji energije ako ih se pravilno koristi i održava što je detaljno navedeno u uputama za upotrebu.

Hladnjak nemojte nikada postavljati u blizinu štednjaka ili ogrjevnih tijela, a udaljite ga minimalno pet centimetara od zida kako bi se omogućilo nesmetano cirkuliranje hladnog zraka oko kondenzatora. Idealna temperatura hladnjaka je pet stupnjeva Celzijevih, (svako snižavanje temperature predstavlja dodatni energetski trošak), a zamrzivača - 18° C. Potrebno ga je odlediti dva puta godišnje, jer sloj leda od pet milimetara povećava potrošnju električne energije oko 30 posto.

Prilikom kup perilice za rublje obratite pažnju na podatke koji govore o učinkovitosti perilice, a to su cijena troška po pojedinačnom pranju, energetska učinkovitost, broj okretaja pri centrifugiranju, učinak centrifuge te utrošak vode i električne energije. Energetska učinkovitost je kategorizirana energetskim klasama, kao i kod svih ostalih kućanskih uređaja, pa nemojte nikako zaboraviti provjeriti taj podatak. Ako nije vidljivo istaknut ili vam je bilo što nejasno, konzultirajte se s trgovcem. Prilikom pranja, koristite programe za štednju vode, kojima ćete smanjiti utrošak za 20-40 litara.

Kupnjom energetski štedljivih uređaja, možete znatno uštedjeti i u kuhinji. Ploča za kuhanje, pećnica i napa, značajni su potrošači energije. Indukcijska ploča za kuhanje troši manje energije za zagrijavanje hrane od staklo keramičke ili plinske ploče. Toplina se isijava samo ispod dna posude, a snaga se u trenutku uklanjanja posude spušta na najniži stupanj i tako troši minimalno električne energije. Kod pećnica je vrlo važan sustav izvedbe kao i izolacija, a kod napa da uz što bolju energetsku klasu dobijete što kvalitetniji kapacitet usisa i manju razinu buke.

Razmišljanje o energetskoj učinkovitosti jedna je od najvažnijih tema suvremenog doba, pa postanite dio globalnog trenda - odaberite štedljive kućanske uređaje za svoj dom!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr