VELIKA POGREŠKA

Zašto nikad ne biste trebali guliti jabuku

20.02.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Jabuke spadaju u najraširenije i najomiljenije voće, a u prilog im ide činjenica da ih je dovoljno samo dobro oprati prije jela. Ipak, mnogi ne vole koru pa jabuku radije gule, što znanstvenici smatraju pogreškom

Možda ne volite teksturu kore na jabuci ili vam je veći gušt jesti oguljene kriške, ali na taj način odbacujete mnoge dobrobiti.

Srednja jabuka s korom sadrži 4,4 grama vlakana, a bez nje tek 2,1 gram. Huffington Post piše kako ta količina ne pokriva dnevnu dozu koja je potrebna tijelu, oko 3 grama.

Također, jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Čim je ogulite, ta količina pada na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Još jedna dobrobit jabuke s korom je to što pozitivno utječe na naše disanje zahvaljujući kvercetinu. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju bolju funkciju pluća zahvaljujući učincima kvercetina. Isti taj spoj može utjecati i na naše pamćenje. Studija iz 2004. godine zaključila je da se antioksidanti mogu izboriti protiv oštećenja tkiva u mozgu koja su pak povezana s Alzheimerovom bolesti i sličnim degenerativnim problemima.

Sveučilište Cornell istraživalo je koru jabuke 2007. godine te su uočili kako spojevi pod nazivom triterpenoidi u koži jabuke mogu spriječiti ili ubiti stanice raka u laboratorijskim kulturama. Istaknuli su da se to posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i stanice raka dojke.

I zadnje, ali mnogima nikako manje važno - jabuka na dan pomaže u održavanju vitke linije. U kori se nalazi ursolična kiselina koja pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija.