OSJETIMO EROS

Zašto nije dobro zatomljivati svoju seksualnost?

25.09.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Seksualnost je sastavni dio svih ljudskih bića. Ona nema samo reproduktivnu svrhu, već mnogo više od toga. Seksualna energija ili eros je energija koja pokreće, stvara, kreira. Zatomljavanje ili nebriga oko svoje seksualnosti može nas učiniti vrlo nezadovoljnima i imati loš utjecaj na našu životnu radost

Seksualnost se ne mora izražavati samo putem seksualnog odnosa, iako je to njen vrlo važan dio. Iz seksualnosti proizlaze brojne osobine poput senzualnosti, intuitivnosti, kreativnosti. Te osobine nisu isključivo povezane sa seksualnošću, no njegovanje naše seksualnosti omogućuje nam da budemo prisutni u svome tijelu i zaista čujemo svoje potrebe. Kad se dobro osjećamo u svome tijelu i zadovoljavamo svoje potrebe, možemo voditi vrlo ispunjen život. Bijeg od našeg tijela i seksualne žudnje stavlja nas u poziciju skrivanja iza maski i prestajemo biti u našoj istini, autentični, onakvi kakvi jesmo, piše portal InsideOut.hr.

Eros kao pokretačka energija

Bez erosa svijet bi postao 'sivo mjesto'. Eros nam daje strast, predanost i zaokupljenost. Kad se nalazimo u tom osjećaju preplavljenosti erosom koji kao da struji kroz naše tijelo, postajemo potpuno predani onome što radimo. Eros može služiti kao inspiracija, kao lijek protiv stresa, loše volje, bezvoljnosti i slično. Važno je dopustiti vlastitoj seksualnosti da teče kroz naše tijelo i da nas izražava jer ona jest prirodni dio nas. U današnje vrijeme brzog života sa sve manje međusobnih kontakata, postajemo hladni i otuđeni. Eros se simbolički prikazuje kao energija vatre te je vrlo važno da svaka osoba njeguje tu vatru u sebi. U svom intimnom životu tu vatru možemo iskoristiti s partnerom i uživati u svojoj seksualnosti. Na poslu tu vatru možemo iskoristiti kao inspiraciju, pokretačku snagu, motivaciju za uspjehom.

Racio protiv erosa

Seksualnost sadrži osjećaj, nagon, energiju, ono nešto u nama čemu se trebamo prepustiti. Ona ne može koegzistirati s racionalnim. Kad uključimo um, eros nestaje. Um nam omogućava da svjesno usmjeravamo svoju seksualnu energiju i ne ispoljavamo ju u neprikladnom intenzitetu na određenim mjestima. No, jednom kad se nalazimo u vlastitoj intimi sa svojim partnerom, kontrola uma bi trebala potpuno nestati. To je jedini način da u potpunosti živimo svoju seksualnost. Vodimo ljubav bez razmišljanja. Prepustimo se onome što se događa. Na taj način se ispunjavamo kao seksualna bića što i jesmo. Mnogo ljudi danas pati, ima teškoće i nesretno je jer imaju disfunkcionalnu seksualnost. Postoje brojne prepreke poput morala nekadašnjeg društva u kojem smo živjeli, tradicionalnih stavova i slično koje nam onemogućuju da isključimo racio i prepustimo se svojoj seksualnosti.

Njegovanjem seksualnosti do zadovoljstva

Dakle, seksualnost je sastavni segment nas kao ljudskih bića te spada u primarne ljudske nagone. Samim time je i sastavni segment zadovoljstva životom. Kako ju njegovati ako je se sramimo ili ju poričemo? Za početak važno je osjetiti u tijelu gdje osjećamo tu seksualnu energiju, kako se kreće i što ju pokreće. Jednom kad osvijestimo taj osjećaj u nama, možemo odabrati što ćemo s njim. Možemo koristiti taj osjećaj kao nešto što nas nadahnjuje i ostati u racionalnom svijetu. No, kad smo u intimnoj situaciji, dobro je ostati u svijesti o tom osjećaju. To možemo napraviti na način da stvorimo jednu ugodnu i opuštajuću atmosferu. Ostanemo u osjetu uzbuđenja i prepustimo se tim osjetima.

Dakle, sva pažnja je na tijelu i tome kako se osjećamo. Za početak će se racio 'paliti' sam od sebe i to vrlo često. No, ustrajući u tome da se stalno vraćamo na osjet i budemo prisutni u ovdje i sada onoga što nam se događa i što radimo, naučit ćemo osjetiti u potpunosti naš eros. Jednom kad postignemo prepuštenost i zadovoljstvo u seksualnosti s partnerom, postat ćemo ispunjeni iznutra i osjećat ćemo veliku ljubav i zadovoljstvo. To će dakako utjecati na naše općenito zadovoljstvo životom jer kao što svi znamo, sreća je u malim stvarima.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju InsideOut.hr