KALORIJE SE NE TOPE

Zašto nas deblja boravak u toplome?

26.01.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Toplina doma ne samo da podebljava mjesečne režije, već i utječe na to da se jezičac na vagi pomiče u neželjenom smjeru. Stručnjaci kažu da se većina nas, zahvaljujući ugodnim temperaturama od 22 ili 23 stupnja u kući, zapravo deblja, jer tijelo ne mora sagorijevati kalorije da bi se prirodno ugrijalo

Moderni domovi s centralnim grijanjem i izoliranim staklima nimalo nam ne pomažu da se  riješimo suvišnih kilograma. Znanstvenici sa Sveučilišta College London kažu da je taj problem sve izraženiji u razvijenim zemljama gdje su temperature u domovima sve veće tijekom zime. Čak i kad izlazimo van, uletimo u automobil koji se također grije te ulazimo u zagrijane urede.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Obesity Reviews ukazuje na to da postoji direktna poveznica između smanjene izloženosti sezonskim hladnijim temperaturama i povećanog broja debelih i pretilih ljudi u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Činjenica je da tijelo, ako je zagrijano, ne mora pretvarati smeđu masnoću u energiju da bi se zagrijalo. Vjerovalo se da je smeđa masnoća prisutna samo kod novorođenčadi i da ima ključnu ulogu jer zadržava toplinu, no neka od zadnjih istraživanja potvrdila su da se nalazi i kod odraslih ljudi.

Rezultati tog britanskog istraživanja ukazuju na to da dulje izlaganje ugodnim temperaturama može trajno smanjiti sposobnost tijela da sagorijeva smeđu masnoću.

Zato voditeljica istraživanja Fiona Johnson tvrdi: 'Najveći dio vremena provodimo u zatvorenim prostorima koji su grijani i klimatizirani, a zbog toga smo sve manje izloženi nižim temperaturama u našem svakodnevnom životu. To smanjuje vrijeme koje naše tijelo provodi u blagom termalnom stresu, što znači da trošimo manje energije. To ima učinak na samo na ravnotežu energije, već i na našu težinu.'