NIŠTA BEZ HUMORA

Zašto nam je važno da partner bude duhovit?

28.10.2012 u 07:15

Bionic
Reading

Postoji izreka da je na kraju svega jedino važno da nas partner zna dobro nasmijati. Naravno, nije samo to prediktor i pokazatelj dobrog ljubavnog odnosa, no pokazalo se da je humor vrlo važna stavka u potrazi za partnerom

Neki ljudi imaju smisao za humor, neki se znaju šaliti na svoj račun, a neki cijene dobar humor. Humor se blisko nadovezuje na komunikacijske vještine te je jedan od pokazatelja intelekta osobe i njene domišljatosti i kreativnosti. Također, istraživanja su pokazala da je preferencija humora i percepcija tuđeg smisla za humor povezana s preferencijom i percepcijom topline i nježnosti osobe. Znači, osobe koje preferiraju tople i nježne partnere, pokazuju i preferenciju prema humoru. Također, osobe koje percipiramo humorističnima, percipiramo i nježnima i toplima te inteligentnima, piše portal InsideOut.hr. Dakle, humor je veliki plus i dobro pokazuje druge kvalitete kod ljudi. No, kome je humor važan i na koji način?

Muškarci zabavljaju, žene procjenjuju

Pokazalo se da kod odabira partnera muškarci i žene drugačije gledaju na humor. Muškarci ističu humor kao svoju kvalitetu i koriste ga kao adut pri upoznavanju potencijalne partnerice više nego žene. Žene s druge strane procjenjuju smisao za humor kod partnera i koriste tu osobinu kao pokazatelj kvalitete. Primjerice, u oglasima za pronalaženje partnera, muškarci više navode smisao za humor kao osobinu koju posjeduju, dok žene navode smisao za humor kao osobinu koju traže kod partnera.

Ženina procjena smisla za humor muškarca predviđa njen budući interes za tog muškarca. S druge strane, muškarčeva procjena ženinog smisla za humor nije povezana s njegovim interesom za romantični odnos s tom ženom. Dakle, od muškaraca očekujemo da budu humoristični i dobro nas zabavljaju. No, pomoću humora dobivamo i informaciju o njihovom intelektu, toplini i drugim važnim osobinama potencijalnog partnera.

Muškarac kao skrbnik

Prema teoriji odabira partnera i evolucijskoj psihologiji, žene u muškarcu traže skrbnika za sebe i obitelj. Dakle, treba osigurati resurse potrebne za preživljavanje, ali i odanost, predanost i brižnost njoj i djeci kako bi žena bila sigurna da će partner ostati uz nju. Tu nastupa humor. Ako muškarac uz brigu za preživljavanje ima još prostora da bude humorističan, znači da ima jako velike potencijale. Humor se na taj način povezuje s visokim sposobnostima jer nije dio vještina potrebnih za preživljavanje. Muškarac koji ima vremena biti humorističan i uz sve to i uspješan, zaista je pravi pogodak. S druge strane, ženama nije potreban smisao za humor kako bi privukle poželjnog partnera. Za njih je važno da su brižne prema djeci i odane partneru kako bi se prenijeli geni muškarca i žene na nove generacije.

Naravno da u današnjem svijetu stvari funkcioniraju drugačije. No, zanimljivo je da je evolucijsko nasljeđe i dalje prisutno te nam pomaže u procjeni vrijednosti potencijalnog partnera.