MOĆNO I SEKSI

Zašto muškarci vole žene u crvenom?

20.04.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Teorija da je razlog privlačnosti u asocijaciji crvene boje sa ženskim genitalijama pokazala se krivom

Crvena je boja često povezana sa seksualnim konotacijama bez obzira je li riječ o žarkoj haljini plesačice salse ili promiskuitetnoj ulici crvenih svjetiljki. Stručnjaci su dosada u crvenoj boji ženskih intimnih dijelova vidjeli objašnjenje seksualnih konotacija crvene. No studija znanstvenika sa Sveučilišta u Kentu otkrila je da muškarce ne privlači ta boja zbog usporedbe sa ženskim genitalijama. Antropolozi Sarah Johns i Nicholas Newton-Fisher, tvrde da je riječ o krivoj percepciji.

U pokusu su 40 muških studenata pokazali 16 fotografija ženske vagine. Fotografije su bile u različitim nijansama od nježno ružičaste do žarko crvene, a muškarci su imali zadatak da ocijene privlačnost svake slike na ljestvici od nula do 100. Grupa koja je imala najcrveniju nijansu bila im je najmanje atraktivna, piše Daily Mail.

'Otkrili smo jaku averziju prema crvenoj kao boji ženskih genitalija', piše u studiji. Dodaje se da je vjerojatni uzrok muška asocijacija između crvene i menstrualne krvi. 'Gnušanje, gađenje i fobija prema krvi su općenite ljudske reakcije.' Ipak, znanstvenici ističu da postoji mnogo informacija koje podržavaju vezu između crvene i seksualne privlačnosti.

'Muškarci rade marljivije da osvoje objekte koje mogu pokazati kao crvene bedževe dominacije i motivirani su da se natječu za žene povezane s crvenom bojom. Žene bi mogle češće koristiti crvenu u odjeći i kozmetici kako bi stimulirale takvu kompeticiju.'

Crvena je, bez sumnje, moćna boja u svijetu mode. Nedavno je Oscar de la Renta predstavio poput krvi crvenu vjenčanicu kao dio svoje proljetne kolekcije za mladenke.