NEREALNA SLIKA

Zašto ljubavni romani uništavaju stvarni ljubavni život?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.07.2011 12:20
  • Objavljeno 07.07.2011 u 11:01
ljubav muškarac žena

ljubav muškarac žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Iako ih mnogi doživljavaju kao bezazlenu razbibrigu, sladunjavi ljubavni romani zapravo mogu prouzročiti mnogo štete u stvarnim ljubavnim životima

Generacije žena odrasle su na sladunjavim ljubavnim romanima i pričama, ali upravo to omiljeno štivo možda im je narušilo ljubavne živote. Naime, stručnjaci ističu da su 'ljubići' iznimno štetni za suvremene ljubavne veze.


'Ljubavni žanr smatra se razbibrigom i bezazlenim štivom, ali može napraviti mnogo štete jer prikazuje ljubav i seks potpuno nerealno, pa žene onda imaju nerealna očekivanja', pojasnila je Susan Quilliam, stručnjakinja za veze.

Najveći je problem, smatraju stručnjaci, što se u takvim romanima žena prikazuje slabašnom i nepotpunom bez muškarca, čime se sugerira da nije gospodarica svoga života. Problem je i što se u takvim djelima vrlo često propagira i seks bez pristanka, odnosno propagira se muška dominacija.

Uz sve to, takve knjige uopće se ne dotiču problema seksualnog zdravlja, a zapravo propagiraju i rizično seksualno ponašanje jer se ni u jednom djelu ne spominje prezervativ ili bilo koja druga vrsta zaštite. Trudnoća je također uvijek prikazana idealizirano i iskrivljuje sliku žena o tome što ih očekuje tijekom tih devet mjeseci.

Osim toga, čitajući takvo štivo žene očekuju savršenu ljubav kakvu nikada neće pronaći u stvarnome životu i zato imaju problema u ljubavnim vezama. Sve u svemu, ljubavni romani štivo su koje je bolje izbjegavati iako se još uvijek doživljava kao laka razbibriga. Očito da su posljedice dublje nego što se to na prvi pogled čini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!