USPJEH ILI NEUSPJEH

Zašto je važno uz koju glazbu vježbate?

14.01.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, nije svejedno što vam svira dok vježbate. Ako odaberete pogrešnu glazbu, sav trud bi vam mogao pasti u vodu

Nikako da vam krene vježbanje? Možda je to zato što slušate pogrešnu glazbu tijekom tjelovježbe. Sportski psiholozi otkrili su da samo određene vrste glazbe odgovaraju specifičnim oblicima tjelovježbe. Ako slušate neodgovarajuću glazbu, vjerojatno ćete lošije izvesti vježbu.

Stručnjaci su otkrili da, primjerice, rap glazba imaju najbolji ritam za vježbe istezanja i trčanja. Plesna (dance) glazba najbolja je za vježbe snage, a pop glazba je idealna za vježbe zagrijavanja, ali i za vježbe na kraju treninga. Rock glazbu, kako kažu stručnjaci, treba izbjegavati jer ima česte promjene u tempu, a to utječe i na ritam vježbanja.

Zanimljivo istraživanje proveo je dr. Costas Karageorghis sa Sveučilišta Brunel. Uočeno je da na tjelovježbu utječe i tekst pjesama, ali ne u tolikoj mjeri kao sama glazba. Ako je tekst poticajan i pozitivan, vježbanje ide bolje.

'Prikladna glazbena lista može vam pomoći da lakše prebrodite umor koji se javlja tijekom vježbanja, ali i ubrzani puls te nedostatak zraka… Drugim riječima, kad vaše tijelo počne otkazivati zbog umora, snaga pravilno odabrane glazbe vratit će vas u stanje da možete nastaviti vježbati', pojasnio je dr. Karageorghis.