ZASLUŽENI UGLED

Zašto je plava riba tako zdrava?

28.06.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Plava riba poput tune, haringe, srdela, skuše, šaruna, papalina, lososa i inćuna, obiluje masnim kiselinama omega-3. Osim toga, riba je izvrstan izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka i kalija

Iz godine u godinu brojke su neumoljive, dijagnoza je jasna: jedemo premalo ribe. Potrošnja ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi oko 8,5 kilograma, dok je primjerice u Grčkoj 21 kg, Italiji 24 kg, Francuskoj 33 kg, Španjolskoj 44, Portugalu 57, a na Islandu čak 90 kg ribe. Prošle je godine pokrenuta i akcija Ministarstva poljoprivrede i Gospodarske komore kojoj je svrha potaknuti na veću konzumaciju ribe. No pitanje je i dalje zašto se u lijepoj našoj mediteranskoj zemlji navika konzumacije ribe zapostavlja.

Djelomični odgovor na to pitanje dala je sociološka studija o preferencijama u prehrani ribom, provedena prije četiri godine pod vodstvom prof. Čaldarovića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na uzorku od 800 ispitanika u obalnom i kontinentalnom dijelu Hrvatske provedeno je anketno istraživanje koje je pokazalo da bi se učestalost konzumacije ribe mogla povećati ako bi cijena ribe bila manja. Zanimljivo, istraživanje je pokazalo i kako najveći broj ispitanih kupaca nabavlja upravo plavu ribu (47 posto), a uvjerljivo je najtraženija riba srdela

Iako će zakleti gurmani radije posegnuti za oboritom ribom, i plava riba dobiva sve veće značenje na tanjuru. Zasluženi ugled dobila je djelomično i zbog spoznaja o blagotvornosti masnije vrste ribe, koja obiluje masnim kiselinama omega-3. U slučaju ribe, masnije je zdravije. Naime, masna riba upravo zbog većega sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja, tjedno trebalo konzumirati barem dva puta po 170 grama ribe. Od toga preporučljivo je da barem jedna porcija bude masna riba poput lososa, skuše, haringe, srdele ili sabljarke, jer te vrste ribe sadrže najviše blagotvornih esencijalnih masnih kiselina.

Kao sastavni dio prehrane, riba pridonosi i sveukupnom unosu vitamina i, posebice minerala. Izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te jedan od najvažnijih izvora selena. Sitna plava riba koja se prži i jede s kostima ima dodatni nutricionistički adut, a to je posebno visok udio kalcija.

Više o ovoj temi možete pročitati na ordinacija.hr