HRANA KAO LIJEK

Zašto je mango pravi saveznik zdravlja

29.05.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Jeste li ludi za mangom? Ako niste, onda ste stvarno ludi, tvrde nutricionisti, s obzirom na to koliko zdravstvenih dobrobiti za sobom povlači ova ukusna mesnata voćka

Mnogim istraživanjima dokazalo se zašto bi se mango trebao naći na jelovniku, a ako niste sigurni u njegovu moć, provjerite za što je sve koristan.

Mangom protiv dijabetesa
Nedavna je studija, predstavljena na kongresu Federacije američkih udruženja za eksperimentalnu biologiju, pokazala kako se životinjama koje su svakodnevno u razdoblju od 12 tjedana konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga snizila razina šećera u krvi. Ovo bi otkriće pacijentima s dijabetesom moglo pomoći držati glukozu u krvi pod kontrolom.

Mango štiti od raka debelog crijeva i dojke
Mango također može pomoći u sprečavaju rasta stanica raka debelog crijeva i dojke, sudeći prema rezultatima studije istraživača Texas AgriLife Researcha, koji su proučavali pet najčešćih vrsta manga dostupnih u SAD-u.


Mango - saveznik za mršavljenje
Mango je pravi rudnik vlakana, vitamina A, B6 i C te tvari zvanih triterpen i lupeol, koje mogu inhibirati rak kože i debelog crijeva.
Osim što štiti od šećerne bolesti i određenih vrsta raka, mango može biti saveznik svih onih koji vode bitku sa suvišnim kilogramima. Unutrašnjost mu je iznimno mesnata pa može ugodno zasititi, a s obzirom na to da je bogat vlaknima, ona pomažu u eliminaciji toksina iz tijela.

U proljeće i rano ljeto volimo se okrenuti hrani koja će nam pomoći kožu pripremiti za jače sunce ili nam dati tamniju boju puti. Mango je u tome od velike pomoći jer u sebi krije visok sadržaj beta-karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože.

Na ordinacija.hr pročitajte više o mangu i pogledajte da zanimljiva recepta s mangom.