PAMETNA PREVENCIJA

Zašto je kava super napitak za muškarce?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.05.2011 20:10
  • Objavljeno 23.05.2011 u 08:00
kava

kava

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Muškarci koji piju kavu čine dobro za svoje zdravlje i sprečavaju nastanak raka prostate, pokazuje najnovije istraživanje

Znanstvenici s Harvarda proveli su 12-godišnje istraživanje u kojemu je sudjelovalo 48.000 zdravih muškaraca. Dobiveni rezultati pokazali su da kava ima blagotvoran učinak na muško zdravlje, a posebno na prevenciju od raka prostate. Korisni učinci vidljivi su kod onih muškaraca koji redovito piju kavu.

Istraživanje je otkrilo da najmanji rizik od dobivanja raka prostate imaju muškarci koji piju najviše kave – šest šalica i više dnevno. Rizik je kod njih smanjen za 60 posto!

Blagotvorni učinci kave vidljivi su i kod muškaraca koji su pili manje kave – do tri šalice dnevno. Kod njih je rizik od svih oblika bolesti prostate smanjen za 30 posto.

Iako su harvardski znanstvenici nesumnjivo došli do korisnih spoznaja, treba imati na umu da je već nekoliko prijašnjih istraživanja pokazalo da je kava štetna za neke druge funkcije tijela. Kao i uvijek, tako i u ovome slučaju vrijedi zlatno pravilo – umjereno!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi