OBJEKTIVNOST

Zašto je isprobavanje bikinija ženama noćna mora?

25.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ako vam je isprobavanje kupaćeg kostima pod neprijatnim svjetlom garderobe ikada pokvarilo raspoloženje, možda će vas utješiti to da u tome niste usamljeni. Nova studija pokazuje da čak i razmišljanje o isprobavanju kupaćih kostima može ženama pokvariti raspoloženje

Zamišljanje nošenja kupaćeg kostima pojačava osjećaj 'objektivnosti prema sebi', izraz korištren od psihologa koji opisuje kako ljudi, najčešće žene i djevojke, promatrajući svoja tijela 'tuđim' očima pretvaraju sebe u objekt procjenjivanja.

Žene su generalno sklonije procjenjivati sebe nego druge žene, a određene situacije mogu loše utjecati na samopouzdanje bez obzira na početnu poziciju. Cilj istraživanja bio je otkriti kako na to utječe odjeća. Odjeću biramo svaki dan i ona je kontrolirani aspekt naše pojavnosti, dok veličina i oblik tijela to nisu.

Osmišljena su četiri scenarija utjecaja odjeće na 'objektivnost prema samoj sebi'. U prvom scenariju žene su morale zamišljati isprobavanje kupaćeg kostima u garderobi trgovine odjećom, u drugom scenariju morale su se zamisliti kako u kupaćem kostimu hodaju plažom, a u ostala dva scenarija su na sebi umjesto kupaćeg kostima nosile hlače i pulover.
U istraživanju je sudjelovalo oko stotinu žena koje su nasumce zamišljale svaki od scenarija, a potom ispunjavale upitnik osmišljen da mjeri raspoloženje, osjećaje u tijelu i 'objektivnost'.

Nimalo iznenađujuće, zamišljanje šetanje plažom u kupaćem kostimu izazvalo je lošiji osjećaj od šetnje u odjeći. Ono što iznenađuje je rezultat da zamišljanje nošenja kupaćeg kostima u garderobi potiče više 'objektivnost' nego nošenje u javnosti, gdje žene mogu pretpostaviti da i drugi procjenjuju njezino tijelo.

Taj rezultat naglašava kako je 'objektivnost' zaista unutarnji proces. Fizička prisutnost promatrača uistinu nije potrebna, naprotiv, garderobe trgovina odjećom sadrže brojna 'pomagala' za potenciranje objektivnosti poput ogledala i jakih svjetala, a ne treba zanemariti ni samu svrhu odlaska u svlačionicu - procjena kako nam odjeća stoji.

Od 'objektivnosti' se nije lako zaštititi, ali par jednostavnih savjeta može pomoći. Probajte izbjegavati ogledala, usporedbe s drugima i fokusirajte se na aktivnosti koje naglašavaju funkcionalnost, a ne pojavnost tijela, kao što su joga, sporta ili jedrenje.