ZDRAVA PREHRANA

Zašto je doručak toliko bitan?

12.11.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Ako si i ti među onima koji redovito preskaču jutarnji obrok, radiš veliku grešku jer je to najvažniji obrok tijekom dana

Doručak pokreće metabolizam i daje tijelu potrebnu energiju za dnevne obveze. Izuzetno je važan, jer ako ga preskočiš, do ručka ćeš pojesti i više nego što si planirao/la, a ako ti to pređe u naviku, začas ćeš nagomilati višak kilograma.

Nekoliko činjenica o doručku:

1. Istraživanja ukazuju na to da je izostavljanje doručka potpuno pogrešna taktika ako se želi postići ili zadržati vitkost. Propustimo li doručak imamo znatno veće izglede da će nas napasti neutaživa glad tijekom dana koja će nas natjerati da 'zgrabimo' prvu hranu koja nam se nađe u blizini. Stoga ne trebaju čuditi rezultati studija koji ukazuju na povećanu učestalost debljine među osobama koje ne doručkuju

2. Prema rezultatima nekoliko različitih studija, djeca koja ne doručkuju redovito, slabije funkcioniraju ujutro i imaju manje uspjeha u rješavanju problema koje se postave pred njih. Sličan utjecaj, odnosno preskakanje doručka, imalo je i na verbalne sposobnosti, kreativnost i sposobnost usvajanja novih znanja.

3. Ako nemaš ujutro puno vremena, uvijek možeš na brzinu pojesti jogurt. To je mali, ali vrlo moćan doručak koji ima 18 grama proteina u samo 170 grama. Također, jedna porcija nemasnog jogurta sadrži svega oko 100 kalorija. Dodaj mu bademe ili neko voće bogato vlaknima, poput  kruške, i uživaj u laganom, ali vrlo ukusnom obroku.

4. Mnogi jutro započinju krafnom, buhtlom s čokoladom, pogačicom od lisnatog tijesta ili npr. slasnom (ali masnom) piroškom! Sve to radije zamijeni pecivom od crnog ili integralnog brašna sa sjemenkama uz npr. nemasni voćni jogurt.

5. Ako se ujutro nikako ne možeš prisiliti na doručak, pokušaj s nekim ukusnim voćnim shakeom. Naravno, bez šećera.

6. Iako mnogi početak dana ne mogu zamisliti bez jutarnje kave, puno je bolje popiti zeleni čaj koji dokazano ubrzava metabolizam. Ako želiš izgubiti koju kilu viška, nutricionisti savjetuju za doručak kuhana jaja bez kruha.

7. Prema American Dietetic Associationu, dobar doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode kao najbolji izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor kompleksnih ugljikohidrata i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.

8. Na popisu najboljih namirnica za doručak su: integralni kruh i peciva, integralne žitarice i pahuljice, voće (sezonsko i sušeno), povrće, nemasno meso i riba, mlijeko i mliječni proizvodi, svježi sir, zobena kaša (s dodatkom voćnih sirupa), sjemenke i orašasti plodovi, mahunarke, tvrdo kuhana jaja.