Svjetski tjedan dojenja

Zašto je dojenje najbolje za vas i vašu bebu

02.08.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, „Dojenje: Temelji za život“, nastoji osvijestiti vrijednosti dojenja u današnjem svijetu punom nejednakosti, siromaštva i kriza

Znate li kako se na latinskom kaže dojka? Mamma!

Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Majčino mlijeko sadrži baš sve hranjive sastojke koji maloj bebi trebaju od početka. Ono je uvijek prave temperature, ne zahtijeva nikakve dodatne pripreme i s mamom je gdje god ona pošla s bebom.

Majčino mlijeko nikad nije identičnog sastava, ali je dizajnirano za bebu svake mame.

Dojenje: zdravlje za dijete i majku

Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti.

Osim na razvoj djece dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja raka jajnika i dojke.

Dojenje je prirodan proces i to je najzdraviji način hranjenja vaše bebe, ali često zna biti bolan proces.

Prvih par tjedana dojenja vaše bradavice se moraju naviknuti na činjenicu da ih netko sisa i to ponekad snažno. Za zaštitu se možete poslužiti štitnicima za bradavice, koji neće naškoditi kvaliteti mlijeka, a pružaju pomoć kod ispucalih ili uvučenih bradavica.

Također mnoge majke preporučuju jastučiće ili blazinice za dojke, kako bi zaštitile odjeću od mlijeka u periodu dojenja.

Osim za bradavice, dojenje zna pružati veliko opterećenje i na vaš trbuh i leđa. Ovdje jastuci za dojenje dolaze kao savršeno pomagalo.

Jastuk za dojenje olakšava dojenje jer u njega možete udobno smjestiti bebu i namjestiti ju u položaj za dojenje. Dok je beba na udobnom, vi ju lako možete nahraniti. Na ovaj način ne opterećujete kralježnicu i vrat te ostajete u vrhunskoj formi. Osim toga, uz pomoć jastuka za dojenje znate da je dijete u optimalnom položaju za dojenje te mu lako možete podići glavu do visine bradavice.

Korisnim su se pokazali i grudnjaci za dojilje koji su kreirani kako bi se izbjeglo rastezanje vratnih izreza majica te spriječila nelagoda izlaganja trbuha prilikom dojenja.

Koliko dugo dojiti bebu?

Prvih šest mjeseci života, ako se beba razvija normalno, majčino mlijeko jedina je hrana koja je bebi potrebna.

Neke mame iz određenih zdravstvenih razloga ne mogu ili ne žele dojiti, i tu se izdajanje nameće kao logičan izbor.

Zašto izdajati?

Majke izdajaju iz različitih razloga. Neke majke počinju izdajati mlijeko ako beba ima problema s dojenjem, a htjele bi nastaviti s dojenjem kasnije.

Druge izdajanje koriste kao način da olakšaju pritisak na dojkama ili bebi osiguraju svoje izdojeno mlijeko kada ne mogu biti s njom.

Bez obzira na razlog, izdajanje definitivno nije jednostavno kao što mnogi misle. Mame koje izdajaju mlijeko, to čine nekoliko puta na dan i redovito se bude noću kada njihove bebe spavaju kako bi zadržale i povećale svoju zalihu mlijeka.

Izdajati se može ručno ili elektronski.

Neke majke vole brzinu električne izdajalice, dok druge preferiraju mobilnost ručne izdajalice.

Kada govorimo o odabiru najbolje izdajalice, ne govorimo toliko o "pravom" izboru za koji smatramo da bi se sve majke trebale odlučiti.

Najbolja izdajalica za vas ona je koja se može uklopiti u vaš stil života i potrebe vaše bebe.

U svakom slučaju izdajalica će vam pomoći uštedjeti puno vremena i povećati količinu mlijeka.

Ukoliko izdajate potrebno je i odabrati dobru i kvalitetnu bočicu ili posudu za pohranu majčinog mlijeka u koju će se mlijeko pohraniti.

A ukoliko planirate bebu hraniti na bočicu , morate donijeti hrpu odluka – od toga koja je bočica najbolja za vašu bebu, kakvu dudu za bočicu izabrati do toga koliko ćete ih trebati.

Odgovarajuća duda za bočicu je od presudne važnosti, jer određuje količinu mlijeka i brzinu kojom će mlijeko izlaziti.

Kao i veličina bočice, protok dude se povećava sa bebinom dobi, ali imajte na umu da se svaka beba razvija drukčijom brzinom.

Ukoliko se tako odlučite, vrlo je lako ukombinirati dojenje + hranjenje na bočicu.

Dodatna oprema za dohranu

Brojne mame kao dodatnu opremu preporučuju grijače i sterilizatore za bočice kako bi ubrzale sam proces pripreme bočice, a naročito su popularni prijenosni grijači koji jamče odgovarajuću temperaturu mlijeka kamo god pošli.

Svrha obilježavanja tjedna dojenja je ukazati na nebrojene koristi dojenja za dijete i majku. Svi znaju da je majčino mlijeko najzdraviji i najbolji izbor za bebe pa sigurno nećete pogriješiti ako se odlučite za dojenje, ali isto tako ne trebate osjećati grižnju savjesti ukoliko se odlučite na izdajanje.

Ako imate mlijeka, a dijete ne želi dojiti, izdojite se pa ga nahranite preko bočice. Svaka majka odlučuje kako misli da je najbolje za sebe i svoje dijete.

Sretno dijete znači sretna majka, ali i obratno.

Ovdje možete pogledati sve za dojenje i uloviti akcijske cijene u tijeku trajanja tjedna dojenja.