SEDAM ZDRAVIH RAZLOGA

Zašto je dobro jesti vlakna?

12.12.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Znamo da bismo trebali jesti više vlakana. Tim nas savjetom, kao i preporukama da pijemo više vode, jedemo manje mesa i biramo svježe povrće, nutricionisti i liječnici svakodnevno bombardiraju. No zašto su zapravo vlakna tako korisna

Nutricionisti preporučuju odraslim osobama da jedu 14 grama vlakana na svakih 1.000 kalorija koje konzumiraju: to je oko 25 grama za žene i 38 grama za prosječnog muškarca. Ipak, rijetki konzumiraju tu dnevnu količinu. Evo zašto biste ipak trebali:

1. Dulji životni vijek
Jedite vlakna pa ćete prevariti smrt? Studija objavljena prošle godine utvrdila je da će osobe koju jedu najmanje 14 grama na 1.000 kalorija vjerojatno imati dulji životni vijek. Skupina koja je u istraživanju konzumirala najviše vlakana imala je 22 posto manji rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka tijekom praćenja.

2. Održavaju zdravlje debelog crijeva
Prehrana bogata vlaknima pomaže cjelokupnom zdravlju debelog crijeva. Takva prehrana može pomoći spriječiti pojavu hemoroida i divertikulitisa, stanja u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stijenku crijeva kao mali baloni. To je blaga bolest, ali može dovesti do komplikacija poput perforacije crijeva.

3. Snižavaju kolesterol
Topiva vlakna mogu igrati važnu ulogu u smanjenju lipoproteina niske gustoće ili lošeg kolesterola. Kada vlakna ometaju apsorpciju žuči, ona se izlučuje u izmetu, pa jetra proizvodi više žučnih soli. Tijelo koristi kolesterol da bi stvorilo žučne soli. Dakle da bi se dobio kolesterol potreban za proizvodnju više žučnih soli, jetra povećava svoju proizvodnju LDL receptora.

4. Pomažu spriječiti dijabetes
Dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi te pomažu u reguliranju razine šećera u krvi. To je osobito važno za one koji pate od dijabetesa. I dugoročne su studije pokazale da prehrana bogata vlaknima može dovesti do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, posebno kod visokorizične skupine.

5. Pomažu probavi
Iako ovo zvuči kontradiktorno, vlakno koje stolici dodaje gustoću čini je lakšom. Vlakna olakšavaju probavu hrane koja je teška.

6. Pomažu u mršavljenju
Vlakna mogu pomoći osobi koja želi izgubiti težinu jednostavno zato što se dulje razgrađuju i time vas čine dulje sitima. Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe koje su pojele jabuku prije ručka konzumirale 15 posto manje kalorija od onih koji su popili sok.

7. Smanjuju rizik od srčanog udara
Nekoliko dugoročnih studija pokazalo je da su dijete bogate vlaknima povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja su također pokazala da vlakna mogu smanjiti upalne procese i krvni tlak, piše Huffington Post.