ŽIVI BRZO, UMRI MLAD

Zašto glumci, pjevači i sportaši umiru mladi?

18.04.2013 u 10:36

Bionic
Reading

Znanstvenici tvrde da slava stvarno ima cijenu. Studija u kojoj su analizirani životi i smrti više od tisuću uspješnih osoba pokazala je da će pop zvijezde, sportaši i glumci vjerojatnije umrijeti mlađi u usporedbi s jednako uspješnim osobama iz ostalih profesija

Cijena slave iznosi do sedam i pol godina života, procjenjuje studija u kojoj se utvrdilo da visoki vojni zapovjednici žive u prosjeku gotovo osam godina dulje od sportskih zvijezda, pjevača i drugih izvođača. Smrti mladih glazbenika odavno su izvor fascinacija, a smrti Elvisa Presleyja, Jimija Hendrixa i Jima Morrisona i desetljećima kasnije žive u knjigama i filmovima.

Koristeći podatke iz osmrtnica objavljenih u New York Timesu, australski su znanstvenici pokazali da primjeri slavnog trojca nisu samo iznimka od pravila. U studiji su analizirane osmrtnice objavljene između 2009. i 2011, godina i uzrok smrti te profesija.

Analiza je pokazala da su izvođači, uključujući glumce i pjevače, umirali najmlađi. U tim se profesijama u prosjeku umire sa 77 godina i mjesec dana. Nasuprot tome, vojne osobe najdulje žive, u prosjeku do 84. godine i osam mjeseci.

Sportaši također prolaze loše: umiru u prosjeku u dobi od 77 godina i pet mjeseci. Pisci i drugi kreativci nisu daleko i prosječan im je životni vijek 78 i pol godina. Nasuprot tome, gospodarstvenici i političari skloni su se pridružiti vojnim časnicima jer je prosjek njihove smrti oko 80. godine, piše u članku objavljenom u QJM: International Journal of Medicine.

Rane smrti često su povezane s nesrećama, karcinomom i infekcijama, uključujući HIV. Rak pluća pokazatelj je dugogodišnjeg pušenja, a najčešći je kod osoba koje moraju postizati vidljive rezultate u karijeri.

Profesor Richard Epstein iz bolnice St. Vincent u Sydneyju objašnjava: 'Ako je istina to da uspješni izvođači i sportaši imaju kraći život, znači li to da slava u mladim danima predodređuje loše zdravstvene navike kasnije, kada uspjeh izblijedi? Možda psihički i obiteljski pritisci koji favoriziraju javne uspjehe kasnije vode autodestrukciji? Možda sklonost rizicima povećava nečije šanse za uspjeh, a cigarete, alkohol ili droge kratkoročno unapređuju njihove performanse? Svaka od tih hipoteza može se promatrati kao zdravstveno upozorenje mladima koji žele postati zvijezde.'

Nedavna je analiza biografija rock i pop zvijezda otkrila da su mnogi od onih koji su umrli mladi bili zlostavljani u djetinjstvu. Britanski znanstvenici ističu da životni stil rock and roll zvijezda može biti osobito privlačan onima koji su imali nesretno djetinjstvo, piše Mail Online.