ZAMJENA ULOGA

Zašto će muškarci uskoro živjeti dulje od žena?

08.05.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Britanski statističar tvrdi kako će do 2030. spolovi imati jednaku očekivanu životnu dob, a kod muškaraca se ona brže povećava

Očekivana životna dob za muškarce se povećava brže nego ona za žene i očekuje se da će do 2030. oni živjeti dulje. Još 1970. razlika je bila šest godina, a danas je sve manja.

Profesor statistike Les Mayhew tvrdi da je jedan od razloga taj što sve više muškaraca ima manje stresne poslove nego prije te žive zdravijim životom, ali i obrnuto. Žene su sve zaposlenije te im je životni stil postao nezdraviji.

'Jedan od glavnih razloga je i pušenje. Naime, kada je postalo popularno u Europi u dvadesetim godinama 20. stoljeća, pušili su samo muškarci te su dugo vremena bili u većini. Danas je situacija drukčija', rekao je Mayhew za BBC.

Ako se njegove kalkulacije ispostave točnima, oba spola će do 2030. živjeti u prosjeku do 87. godine života. Odnosno, dječaci i djevojčice rođeni 2000. godine će sa svojih 30 godina imati istu očekivanu životnu dob, piše Vlm.

Njegova predviđanja nisu u skladu s onima koje je predstavio britanski Ured za statistiku. Oni tvrde da će razlika između muškaraca i žena 2030. biti oko tri i pol godine, ali je Mayhew zaključio kako su oni previše konzervativni.