JAKO DOBRI RAZLOZI

Zašto biste trebali probati limunsku travu

12.06.2014 u 17:52

Bionic
Reading

U zadnje vrijeme sve se češće spominje limunska trava, začin koji se još uvijek nije udomaćio u našim krajevima. Ako vam je ova zanimljiva aromatična biljka još uvijek nepoznanica, onda je krajnje vrijeme da se upoznate s brojnim načinima na koje ona može obogatiti jelovnik

Limunska trava je zapravo točno to što joj ime govori, biljka izgledom slična travi čiji listovi imaju miris i okus limuna. Jako je popularna u vijetnamskoj i tajlandskoj kuhinji, no sve se češće koristi i u zapadnjačkoj budući da njezin kompleksan okus poboljšava okus raznim jelima.Pomalo opor limunast okus savršen je za malo pikantnija jela, a nezaobilazan je sastojak curryja. Zbog svog osvježavajućeg okusa sjajan je dodatak desertima i koktelima

Limunska trava je trajnica, no budući da se najviše limunske trave na svijetu uzgaja u Indiji odgovara joj isključivo topla klima. Ukoliko se odlučite na njezin uzgoj u kontinentalnom dijelu Hrvatske najbolje bi je bilo posaditi u posudu jer ćete je na taj način preko zime moći zaštititi i unijeti unutra, dok na području uz more s blagim zimama može rasti i u vrtu, no bilo bi je ipak poželjno zaštititi u slučaju mraza. Zahtijeva puno sunca, topline i vlage pa ju je potrebno redovito zalijevati.

Svježi listovi limunske trave koriste se za čaj

Radi se o biljci koja se može iskoristiti na razne načine, osvježit će teška mesna i masna jela, a osim stabljike iskoristivi su i listovi. Kao začin koristi se donji dio stabljike koji je bijele i blijedozelenkaste boje. Potrebno je oguliti barem dva sloja stabljike i presjeći je na pola kako biste je rastvorili u slučajevima kad se cijela stavlja u jela. Ako se pak koristi u salatama, stabljiku na dijelu gdje je mekana treba sitno nasjeckati na kolutiće.

Limunska trava sjajno se slaže s morskim plodovima i ribom, a nećete pogriješiti ni budete li je koristili u jelima s piletinom.

Ljeti se od limunske trave i mente može napraviti savršen ledeni čaj, a uz dodatak korijena sladića dobit ćete savršen zdrav i osvježavajući napitak. Čaj od limunske trave ima ljekovita svojstva, djeluje smirujuće, ublažava simptome prehlade, bolove u mišićima, glavobolju i poboljšava probavu. Za čaj je najbolje koristiti listove svježe biljke, dovoljno ih je samo ubaciti u hladnu vodu i ostaviti da uzavre. Neka ostane u vodi dvadesetak minuta i tek onda se procijedi.

Osim kao čaj i začin limunska trava uspješno se koristi i kao repelent jer odbija insekte, a važan je sastojak u prirodnoj kozmetici za brojne kozmetičke proizvode.

Kod nas na tržnicama stabljike još uvijek jako rijetko mogu naći, ali zato nije problem pronaći sadnice koje možete uzgajati na prozorskoj dasci ili balkonu.