MIRISNI TRIKOVI

Zar ovo nije super način za utonuti u san

Bionic
Reading

Vjerojatno nema osobe koja barem jednom nije imala nesanicu, bilo zbog stresa, bolesti ili pak previše kofeina. Kod prolazne i povremene nesanice vjerojatno trebate samo malo opuštanja, a ima li išta bolje od prirodnih pripravaka koji nisu invazivni i ne oštećuju organizam

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata s područja aromaterapije koje savjetuje aromaterapeutkinja Anamarija Pažin-Morović, a koji bi vam trebali olakšati san.

Topla kupka prije spavanja
Ako patite od nesanice i stresa, pokušajte se neposredno prije spavanja opustiti u toploj mirisnoj kupki. Još je Hipokrat govorio da je svakodnevna kupka esencijalnim uljima put zdravlja i dugovječnosti. Napunite kadu toplom vodom i nakon toga dodajte u vodu sljedeću mješavinu, decilitar sojina vrhnja (ne mliječnog ni nekog drugog) ili dva žumanjka, 15 kapljica esencijalnog ulja prave lavande (Lavanudula angustifolia) i 15 kapljica esencijalnog ulja usplođa mandarina (Citrus reticulata).


Mješavinu istresite u kadu s vodom, pospite površinu cvjetnim laticama, prigušite svjetla i uživajte. Lavanda će opustiti napete mišiće i pripremiti vas za spavanje, a mandarina odagnati stres nakupljen tijekom dana. Ako nemate ležeću kadu, polovicu od navedene recepture upotrijebite za kupku za stopala. Učinak je gotovo identičan.

Mirisne kapljice na jastuku
Tri kapi esencijalnog ulja prave lavande (Lavandula angustifolia, Lavandula vera) ili esencijalnog ulja usplođa mandarine (Citrus reticulata) kapnite na papirnatu maramicu te je odložite pored uzglavlja. Umirite se i duboko dišite!

San u polju lavande
U spavaću sobu stavite difuzor u koji ste ukapali 10-20 kapi (ovisno o vrsti difuzora) esencijalnog ulja prave lavande. Difuzor raspršuje mirisne esencije koje inhalacijom stižu do centralnog živčanog sustava i pomažu nam opustiti se. Zatvorite oči i zamislite da ležite u polju lavande!