RIZIK ZA MAMU I BEBU

Zagađenje utječe na prijevremene porođaje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 08:59
  • Objavljeno 10.10.2011 u 08:10
zagađenje nuklearka

zagađenje nuklearka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Trudnice koje žive u velikim gradovima zbog zagađenja su izložene većoj vjerojatnosti da rode prerano, pokazuju istraživanja

Najveći su krivac ispušni plinovi u prometu: kemijski spojevi pod nazivom policiklički aromatski ugljikovodici koji u nusproizvodi benzina koji proizvode čak 30-postotno povećanje rizika, piše Daily Mail pozivajući se na novo američko istraživanje. Amonijev nitrat koji se koristi u poljoprivredi i industriji povećava opasnost od prijevremenog poroda za petinu, a benzen uzrokuje povećanja rizika od 10 posto. Znanstvenici također ističu da je koncentracija tvari koje onečišćuju okoliš veća zimi nego ljeti te da gradovi na obali imaju čišći zrak od onih dublje u unutrašnjosti zemlje.

Autorica studije dr. Beate Ritz kaže da je poznato da je onečišćenje zraka povezano s niskom porođajnom težinom i prijevremenim porođajem: 'Ovi rezultati pokazuju da policiklički aromatski ugljikovodici koji se ispuštaju u prometu u velikom postotku utječu na rizik od prijevremenog porođaja. Povećanje rizika zbog čestica amonijevog nitrata sugerira da sekundarni zagađivači također negativno utječu na zdravlje nerođene bebe.' Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji, a objavljeno u časopisu Environmental Health.

'Ukupna izloženost kritičnim zagađivačima, kao što su policiklički aromatski ugljikovodici, rezultirala do 30-postotnim povećanjem rizika od prijevremenog porođaja. Druge otrovne tvari, kao što su benzen i fine čestice iz dizelskog dima, povezani su rizikom od 10 posto, dok su čestice amonijevog nitrata povezane sa 21 posto većim rizikom', kaže dr. Ritz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi