SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

'Zabranite e-cigarete u zatvorenim prostorima'

28.08.2014 u 12:41

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na štetnost e-cigarete i traži poduzimanje odgovarajućih koraka

E-cigareta koju mnogi smatraju zdravijim načinom pušenja nije nimalo bezazlena, a potvrđuje to i sve više istraživanja. Upravo zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je danas kako bi trebalo zabraniti korištenje električnih cigareta u zatvorenim prostorima. Također smatraju da treba zabraniti njihovu prodaju djeci i maloljetnicima.

U svom izvješću navode da treba prestati govoriti da je riječ o uređaju koji ljudima pomaže prestati pušiti. 'Ne postoje dokazi za takve tvrdnje', navodi WHO. Upozoravaju i da e-cigarete nipošto nisu zdrave za trudnice i fetus te adolescente.

WHO u svojemu najnovijem izvješću traži da se poduzmu zakonski koraci kojima bi se zabranilo korištenje e-cigareta u zatvorenim prostorima – i na radnim mjestima i na javnim mjestima. Osim toga, smatraju da se trebaju zabraniti e-cigarete s voćnim i sličnim okusima jer sadrže nezdrave i opasne tvari.

Iako e-cigarete jesu zdravije od običnih cigareta, ipak i one sadrže mnoge štetne tvari. Stručnjaci smatraju da je opasna promocija koja ih prati, a koja ih predstavlja kao zdravu alternativu pušenju. Upravo zato WHO traži da svaka zemlja poduzme odgovarajuće zakonske korake kako bi se razbile zablude o e-cigaretama.