puno više od izgleda

Zaboravite na instagramične interijere: Ovo je pet vodećih trendova za uređenje doma

24.02.2022 u 06:40

Bionic
Reading

Održivost, prirodnost i funkcionalnost: Kada je u pitanju opremanje unutrašnjih prostora, u ovoj godini bit će važniji od samog izgleda

Prošlo je vrijeme u kojem su domovi, što se tiče izgleda, morali nužno biti instagramični. Potražnja i želje kupaca značajno su se promijenili, a te poprilične promjene snažno su utjecale i na samo uređenje životnog prostora.

Prema riječima stručnjaka, ključni pojmovi vladajućih trendova za uređenje interijera su: održivost, kvaliteta, prirodni materijali i tradicionalna izrada. Također su vrlo poželjni i traženi multifunkcionalnost i modularni namještaj. Poprilično pragmatično, zar ne? No zato je tu i vrlo živahan trend koji će unijeti malo boje i dobre vibracije – žuta boja.

Multifunkcionalnost

Fleksibilnost je itekako poželjna, a pandemija nam je to jako dobro pokazala. Promjena načina života snažno je utjecala i na poimanje doma, a samim time na njegovo uređenje. Višenamjenske prostorije poput kuhinje u ovoj godini postat će sve važnije. No veliku popularnost doživljavaju i modularni komadi namještaja koji se mogu koristiti za različite namjene. Klasik je pomoćni stolić koji funkcionira kao tabure, noćni ormarić i stepenica. U trendu su i pametna rješenja za skladištenje, poput klupa i kreveta s prostorom za sve bitne stvari u svakodnevnom životu.

Prirodni materijali

Okretanje prirodnosti prodire u sva područja svakodnevnog života, a to se također odnosi na dizajn interijera. Tradicionalna izrada vrlo je popularna 2022. godine: vuneni tepisi s čvorovima, tekstil od biljnih vlakana poput organskog pamuka ili lana, ručno izrezbareni komadi namještaja i košare od morske trave i ratana susreću se s prirodnim detaljima i ukrasima, poput pampasa ili sušenog cvijeća, a koji su i dalje vrlo trendi.

Žuta boja

Stručnjaci za uređenje interijera, predvodnici trendova i psiholozi su jednoglasni: 2022. bit će godina žute boje. Evo i zašto: žuta boja prenosi osjećaj slobode, fleksibilnosti i živahnosti, a povezuje ju se s toplinom i bliskošću s drugim ljudima – odnosno sa svim stvarima za kojima žudimo zbog pandemije. Ako ste dovoljno hrabri, možete zid u dnevnoj sobi obojiti u žuti ton ili se odlučite za suptilniju varijantu te nabavite lampu i nekoliko jastučića u ovoj vibrantnoj boji.

Praktična kuhinja

Središnja prostorija u nadolazećoj godini je kuhinja, u njoj se odvija sva interakcija, a stručnjaci joj predviđaju pravu renesansu. Kuhinja se vraća na svoje izvorne postavke te jednostavno postaje mjesto na kojem uživamo u hrani i na kojem se dobro osjećamo. Iskreno recite: koliko često zaista koristite mikser visokih performansi? I treba li vam doista kuhalo za rižu? Umjesto toga, radije napravite mjesta za udoban prostor u kojem će se smjestiti vaši prijatelji i uživati u dobroj hrani i društvu.

Održiv i lokalno izrađen namještaj

Kada je riječ o samom namještaju, fokus je na lokalnoj i održivoj proizvodnji. Naime trend koji je vladao u prehrambenom sektoru sada je stigao i u svijet namještaja. Stručnjaci čak govore o 'pokretu sporog namještaja', pri čemu se prednost daje onom kvalitetnom i izdržljivom, po mogućnosti domaće proizvodnje. Namještaj koji se proizvodi brzo i jeftino nije poželjan, a najbolji komadi su oni koji stare s vama, i to sa stilom.