pet nijansi

Vrijeme je za preuređenje: Ovo su najpopularnije boje zidova za ovu godinu

04.02.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Žudite za promjenom životnog prostora? Zidovi u boji u tren oka unijet će željenu promjenu i transformirati vaš dom u stilski uređenu oazu. S odabirom ovih pet nijansi sigurno nećete pogriješiti jer upravo one slove najtrendi nijanse ove godine

S pet najvažnijih trendova boja zidova za 2022. počinjemo odbrojavanje dana do proljeća, a nova sezona uvijek je sjajna inspiracija za uvođenje promjena. U domu niti jedna promjena nema tako brz učinak i snažan 'wow efekt' kao promjena boje zidova.

Tko određuje trendove boja

Tko zapravo odlučuje koje će boje biti popularne? Predvodnik u tome je Institut za boje Pantone koji je dio renomirane međunarodne tvrtke Pantone koja desetljećima razvija sustave boja za kozmetički, modni, tekstilni, grafički i unutarnji sektor. Institut određuje trendi nijanse za naredna razdoblja tako da, između ostalog promatraj i uzima u obzir predstavljene kolekcije na svjetskim modnim pistama. No, u analize su uključene i boje koje se koriste u industriji zabave i filma te u suvremenoj umjetnosti.

Slično Pantoneu, proizvođač materijala Avient također objavljuje godišnje prognoze trenda boja. Ta predviđanja u uvijek uzbudljiva jer Avient koristi tim globalnih izviđača trendova, psihologa za boje i društvenih znanstvenika.

Pet trendi boja za uređenje doma ove godine

Nježno ružičasta

Ženstvena, topla i nezahtjevna: nježno ružičasta savršena je za sve koji žele promjenu, ali ne žele previše komplicirati i miješati nijanse. Za razliku od svijetle Candy Pink koja je u posljednje vrijeme u trendu, ova nijansa je nježnija i zemljanija, a dom čini ugodnim te je doista primjenjiva u svakoj prostoriji.

Dodatni plus je što nježna nijansa ide uz sve – odlično će izgledati uz z svijetli drveni namještaj u skandinavskom stilu, ali i uz veliki ovogodišnji trend korištenja prirodnih materijala u uređenju. Ova nijansa također izgleda sjajno u kombinaciji sa detaljima u jarkim bojama, na primjeru uz jarko žutu vazu, ružičasto cvijeće, šarene printove ili kao kontrast nijansi zahrđalo crvene.

Very Peri

O ovoj nijansi se već puno pisalo, a Very Peri bez sumnje je najtrendi bija sezone, Razvijena u laboratoriju Insituta Pantone Very Peri je razigrana nijansa ljubičaste nastala mješavinom plavih i crvenkasto-ljubičastih nijansi. No, Very Peri nije suptilna i nenametljiva boja – već n prvi pogled ili vas osvoji ili odbije. Ako ste obožavatelj ove snažen nijanse ljubičaste, preporučljivo ju je prilikom uređenja doma koristiti štedljivo jer će inače djelovati nametljivo.

Najbolje je obojiti jedan zid u Very Peri nijansi i kombinirati ga s jednostavnim namještajem i komadima interijera u bež, bijeloj ili svijetlosivoj boji.

Bogate nijanse zelene

Svi poznavatelji trendova slažu se oko jednoga: prirodnost je jedan od glavnih trendova za uređenje interijera u 2022. godini, a to se očituje u korištenju prirodnih materijala poput ratana te nijansi zelene boje na zidovima. Prilikom odabira savršene nijanse, možete se pridržavati sljedećeg pravila: vrlo tamni tonovi čine prostorije manjim, a svjetliji ih vizualno povećavaju.

Ako imate malo hrabrosti i veliku prostoriju za uređenje, možete obojiti strop u tamnozelenu boju . Rezultat je neobičan izgled kakav se ne viđa svaki dan. Sa zelenim zidovima sjajno idu biljke lončanice. Najbolje ih je postaviti zajedno ispred zelenog zida i tako u domu dobiti sjajnu 'urbanu džunglu'. Posljednje, ali ne i najmanje važno: zelena također izvrsno izgleda kada se kombinira na različitim elementima. Pokušajte s policom i zidom u istoj boji zelene.

Boja svijetlog neba

Kakav sjajan naziv za boju: bright skies. Lagana, prozračna i optimistična, ova nijansa sivo-plave širi se domom poput svježeg povjetarca. Ukratko, savršen je izbor za proljeće. Osim toga, doista se može kombinirati sa svime i funkcionira u svakoj prostoriji.

Ova boja sjajan je izbor u vrijeme pandemije kada jedna soba nerijetko mora ispunjavati nekoliko funkcija, na primjer biti kućni ured , dnevni boravak i prostor za vježbanje u isto vrijeme. Pitanje je ukusa hoćete li obojiti samo jedan zid u sivo-plavu boju ili cijelu sobu. Što god odlučili nećete pogriješiti jer ova boja vizualno povećava prostor tako da je idealna za male sobe ili čak uski hodnik.

Sunčano žuta

Ova nijansa pruža toplinu, živost i dobre vibracije – stvari koje nam svakako dobro dođu u vrijeme pandemije. Ipak, baš kao i Very Peri, sunčano žuta je snažna i dominantna nijansa koju treba pažljivo stilizirati. Ne funkcionira tako dobro u cjelini, osim ako ne odaberete vrlo pastelni ton.

Najbolje je samo obojiti jedan zid u sunčano žuto i vidjeti kako to mijenja izgled prostorije, a s ovom zidnom bojom dobro se slažu ukrasni predmeti ili umjetnine koje djelomično preuzimaju ton. Oni hrabriji mogu pokušati i s komadom namještaja u ovoj boji ili se pak odlučiti za šareni miks s drugim trendovskim bojama, na primjer s nijansama lila boje.