dominantan trend

Moderno i funkcionalno: Neutralni tonovi u dnevnom boravku jedan su od najboljih izbora prilikom uređenja

09.02.2022 u 06:39

Bionic
Reading

Proljeće je iza ugla i najavljuje sezonu preuređenja i malih radova u domu. Ako priželjkujete osvježenje prostora u kojem najčešće boravite, ovo su neki od najboljih izbora boja za zidove dnevnog boravka. Osim što izgledaju sjajno i elegantno, u skladu su s vladajućim trendovima

Odabir savršene boje za dnevni boravak znači odabrati nijansu koja je prilagodljiva i bezvremenska, ali također pokazuje vaš stil i osobnost. Uostalom, dnevne sobe najčešće su središte doma te povezuju druge prostorije. 'Odabir svestrane boje uvijek je sjajna opcija jer daje veću fleksibilnost u odabiru boja za susjedne sobe', savjetuje Arianna Cesa, pomoćnica voditelja marketinga i razvoja boja u Benjamin Mooreu. Ovaj praktičan pristup također je vrlo trendi – upravo će neutralni tonovi biti jedan od dominantnijih trendova za uređenje prostorije koja predstavlja srce svakog doma.

Trend toplih neutralnih nijansi

Neutralna bijela, boja slonovače i bež klasični su tonovi dnevne sobe koji se neprimjetno spajaju s dramatičnijim nijansama u susjednim prostorijama, omogućuju promjenu namještaja bez puno muke te predstavljaju sjajnu bazu za isticanje omiljenih tkanina i tekstura. Osim toga, funkcija dnevnih boravaka od početka pandemije znatno se promijenila. 'Dnevne sobe sada su središta naših domova - u protekle dvije godine funkcionirale su kao uredi, učionice, sobe za hobi i prostori za obiteljsko okupljanje', kaže Sue Wadden, direktorica marketinga boja u Sherwin-Williamsu.

Neutralni tonovi uvijek su bili poprilično popularni jer su, gotovo po definiciji, bezvremenski. Tople nijanse bijele i bež boje stvaraju neutralnu pozadinu, a pritom kreiraju ugodan osjećaj boravka u toj prostoriji.

No prilikom odabira, prema savjetu stručnjaka, preporučljivo je izbjegavati hladne i oštre nijanse sive i bijele. Znatno bolji i ugodniji izbor su tople neutralne nijanse jer su mnogo mekše. Tople neutralne boje upućuju na našu želju za stvaranjem privlačnog prostora koji je funkcionalan za svaki aspekt naših života.

Siva s umirujućim efektom

Prilikom uređenja često priželjkujemo bogatu, snažnu boju koja ipak neće opteretiti izgled prostora i preuzeti dominantnu ulogu. 'Siva i bijela te ostale neutralne boje uvijek će biti sastavni dijelovi te palete, ali jasno se uočava želja za individualnošću i svojevrsnim bijegom od stvarnosti izborom dizajna za uređenje doma', napominje Cesa te dodaje: 'Boje koje imaju dašak sive te one neutralne koje imaju jači podton, poput plave ili zelene, stvaraju savršenu ravnotežu za zadovoljavanje tih potreba bez osjećaja preopterećenosti.

Hladna, istovremeno umirujuća siva s mekim dodirom zelene ili pak nježnija zelena s podtonom sive sjajan su izbor kao način uvođenja izražajnijih i smjelijih nijansi u dom. Osim toga, takve boje sjajno se slažu s većinom vrsta uređenja. Siva s dodatkom zelene odlično će se spojiti s bijelim, plavim i zelenim tkaninama te drvom i detaljima u zlatnoj boji, a zelena s podtonom sive može se kombinirati s tkanim tekstilom, tamnim drvenim podovima, kremastom keramikom i detaljima s cvjetnim uzorkom.