DOBRE VIJESTI

Za zdravu spermu seksajte se svaki dan

01.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Za kvalitetu svoje spreme ne možete učiniti ništa bolje i zdravije nego da se svaki dan seksate

Nikakve mrkvice, jabučice, meditacije niti teretane ne mogu učiniti ono što seks na dnevnoj bazi može: time možete poboljšati kvalitetu sperme i uz to povećati šansu za trudnoću, pokazala su najnovija australska istraživanja.

Proučavajući uzorke spermija muškaraca koji imaju problem s neplodnošću, istraživači su došli do zaključka da dnevna ejakulacija za samo tjedan dana smanjuje oštećenja na spermijima.

Čak osam od deset proučavanih muškaraca pokazalo je 12 posto bolju sliku. Iako im je broj spermija pao sa 180 na 70 milijuna, još su uvijek bili u normalnom rasponu plodnosti, a k tome su postali pokretljiviji.

Teorija kaže da što su spermiji duže u testisima, veća je mogućnost da akumuliraju oštećenja DNA, a toplo okruženje također ih može ulijeniti.

Istraživači vjeruju da učestali seks pridonosi dugoročnoj kvaliteti sperme i kod zdravih muškaraca. No pretjerivanje bi ipak previše smanjilo broj spermija, zato se zdravima preporučuje seks svaki drugi ili treći dan. Više puta dnevno to je dopušteno kad žena ima ovulaciju i želi zatrudnjeti.

Dosad se vjerovalo da je biološki sat kriv što je s godinama sve teže zatrudnjeti, no istina je možda da se ljudi samo manje seksaju.