OPASNA NERAVNOTEŽA

Za višak kilograma ipak nije kriv metabolizam

16.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Čini se da hormoni igraju puno veću ulogu u našemu životu nego što mislimo

Za višak kilograma ljudi najčešće krive spor metabolizam, ali čini se da bi veći krivci mogli biti hormoni. Upravo o tomu u svojoj knjizi 'The Hormone Doctor' govore autori Leah Hardy, Susie Rogers i Daniel Sister.

Prema njihovim riječima, neuravnoteženi hormoni snažno utječu na zdravlje, seks i tjelesnu težinu. Stručni trojac stoga u svojoj knjizi donosi brojne savjete za to kako hormone vratiti u ravnotežu. Donosimo vam samo neke od njihovih savjeta koji će vas održati dugo zdravima i mladima.

Jedite više proteina
Neka se u svakom obroku nađe barem malo proteina poput nemasnog mesa ili jaja. Ono što je važno je da to budu namirnice organskog porijekla.

Smanjite unos ugljikohidrata
Umjesto nezdravih namirnica prepunih ugljikohidrata poput proizvoda koji obiluju šećerom i bijelim brašnom, birajte zdrave ugljikohidrate iz voća i povrća. Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u mahunarkama i smeđoj riži iznimno su zdravi, a i pridonose vitkosti.

Pijte puno vode
Voda je važna za normalnu funkcioniranje organizma i trebali biste piti barem dvije litre vode na dan.

Pravilno jedite voće

Voće se jede minimalno 30 minuta prije obroka, a najbolje je negdje dva sata prije konkretnog obroka.



Pijte koliko god hoćete kave i čaja

No nemojte u te napitke dodavati šećer ili mlijeko. Smijete dodati malo bademova mlijeka. Inače, kofein i laktoza iz kravljeg mlijeka nikako se ne slažu i toksična su za jetru.

Cjelovite žitarice za doručak
Da, cjelovite žitarice poput zobi ili pira dobre su i zdrave, ali ih je najbolje jesti samo za doručak. Zašto? Zato što im dugo treba da se probave.

Jedite često, ali pomalo
Kad jedete često, ali količinski manje, pridonosite boljem funkcioniranju metabolizma.