TOPE SE U USTIMA
Za svaki ukus: Bez ovih ukusnih kolačića nezamislivi su blagdani, a nije ih teško pripremiti

Izvor: Profimedia / Autor: Yana Gayvoronskaya / Alamy / Alamy / Profimedia
Prilikom odabira umjesto bijelog šećera odaberite nerafinirani smeđi šećer.
-
gljive, kesteni i dobri začini
Post je, a vi ne volite ribu? Kremast i bogatog okusa, ovaj rižoto zasjenit će baš sve na stolu i izazvati oduševljenje
-
Za kampanjce
Spas u zadnji čas: Tri brzinske božićne slastice koje se jednostavno rade
-
NIŠTA BEZ SLATKOG
Uz ove blagdanske kolačiće impresionirat ćete i najzahtjevnija nepca, a tako se lako pripremaju
Priča kaže da su ovi ukusni kolačići raskošnog okusa nastali u Engleskoj u 16. stoljeću, kao način zahvale onim gostima koji su posjetili kraljicu u vrijeme Božića.
Tada je rođen i običaj darivanja ovim kolačićima u obliku čovječuljka, koji su danas zasigurno jedan od simbola božićnih blagdana.
Recept koji je pred vama uključuje i zdravije zamjene za šećer poput primjerice datulja, ali i kokosovog ulja.
Sastojci:
10 sočnih datulja
otopljeno kokosovo ulje
1 velika žlica maslaca od badema (ako nemate može i obični)
čajna žličica đumbira u prahu
mješavina začina: cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić
130 g bademovog brašna
140 g zobenog brašna
1 prstohvat soli
Priprema:
U zdjelu dodajte očišćene i nasjeckane datulje. Napravite pastu od smjese. Dodajte kokosovo ulje, začine, sol i maslac od badema i dobro promiješajte.
Dodajte brašno. Opet miksati dok se ne napravi velika kugla koja se dovoljno čvrsta i ne lijepi se za ruke. Stavite sve u drugu zdjelu i držite u hladnjaku najmanje 5 sati.
1 sat prije pripreme kolačića izvadite zdjelu s tijestom iz hladnjaka na sobnu temperaturu. Pripremite radnu površinu s malo brašna i razvaljajte tijesto valjkom, ostavljajući debljinu između 3 i 5 mm. Izrežite tijesto uz pomoć kalupa i ako ste od volje ukrasite kolačiće kako želite.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i pripremite pleh s papirom za pečenje. Stavite kolačiće i pecite 8-9 minuta ili dok ne porumene (pripazite da se ne prepeku).
Ostavite ih da se ohlade i poslužite uz čaj, kavu, toplu čokoladu...