MLADOST - LUDOST

Za čim žale današnje dvadesetogodišnjakinje?

05.02.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Seks za jednu noć, odluke donesene pod utjecajem alkohola, financijska ovisnost, nepouzdane prijateljice – sve su to stvari koje se događaju današnjim dvadesetogodišnjakinjama. Rade li iste pogreške kao i generacije mladih žena prije njih

Katastrofalni izlasci s muškarcima, loš seks, borba za napredak u karijeri – sve su to nevolje s kojima se suočavaju današnje dvadesetogodišnjakinje.

Čitateljice magazina Glamour odgovarale su u velikoj anketi o nevoljama koje su doživjele u svojim dvadesetim godinama, pokrivajući sve aspekte života od upoznavanja muškaraca, seksa, preko financija, do odnosa prema alkoholu. Od 3.600 anektiranih čitateljica, njih je 72 posto reklo da žali što su hodale s najmanje jednom osobom, dok bi ih 77 posto željelo da nikada nisu pristale na seks za jednu noć, a 30 posto mladih žena kaže da se stide što su spavale s muškarcem kad su bile pijane.

Više od polovice ih je priznalo da su imale seks bez zaštite, a posljedice nisu bezopasne: čak ih je 12 posto oboljelo od neke spolno prenosive bolesti, dok je 61 posto ili pobacilo ili pak znaju ženu koja je abortirala zbog toga.

Za sve su krive Carrie i Samantha?

Istraživanje je inspirirano popularnom američkom serijom 'Girls' čija radnja prati nevolje glavne glumice Hannah i njezinih prijateljica koje ulaze u loše veze, iskušavaju katastrofalan seks i očajnički žele pronaći zadovoljstvo u poslu kojim se bave. Kritičari pišu da su 'Girls' puno realniji prikaz života 20-godišnjakinja u velikom gradu nego 'Seks i grad', a anketa Glamoura to i potvrđuje. Možda zavedene glamuroznim životima Carrie Bradshaw i prijateljica, 18 posto ispitanica vjerovalo je da će u svojim dvadesetima imati više seksa nego što su zapravo uživale u njemu.

Uz ljubavne probleme, mnoge su ispitanice izjavile da im ni u prijateljstvu nije išlo glatko: 81 posto ih je priznalo da su s prijateljicama često prolazile kroz napete odnose, a najviše ih nerviraju prijateljice koje otkazuju planove u posljednji trenutak.

U stalnom minusu 
45 posto ih je vjerovalo da će dobiti posao iz snova već u dvadesetima, dok ih 44 posto žali što se ranije nisu potrudile da dobiju ono što žele. Više od polovice 20-godišnjakinja pati zato što nisu samosvjesnije na poslu, a 28 posto ih žali što nisu tražile povišicu.

Šokantnih 20 posto mladih žena priznalo je da ponekad rade pijane. Alkohol je također krivac za mnoge druge probleme: 75 posto ih je pijano napravilo nešto što nikada ne bi učinile trijezne.

Nezadovoljne su i kad je riječ o financijama: 61 posto ih troši više nego što zarađuju, a 16 posto ih je u stalnom dugu na kartici. Gotovo polovica ne štedi, a 69 posto osjeća pritisak da budu financijski neovisne.

Jo Elvin, glavna urednica Glamoura, kaže kako je rezultati podsjećaju na njezine zablude iz mladosti. 'Zanimljivo je i ohrabrujuće to da današnje žene u svojim 20-ima rade iste pogreške koje sam ja napravila u svojima. Čini se da se ljudsko biće ne može stvarno promijeniti.'

Pogreške su, čini se, dragocjen dio životnog iskustva, zaključuje Daily Mail.