THE VOICE

Whitneyina tragična smrt šokirala glazbeni svijet

12.02.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Velika glazbena diva rođena je 9. kolovoza 1963. u New Jerseyju, karijeru je započela pjevajući soul i gospel u crkvi, uz majku Cissy Houston, te rođakinju, poznatu pjevačicu Dionne Warwick, kao i kumu Arethu Franklin

Vrlo brzo je počela nastupati u noćnim klubovima u New Yorku, a radila je i kao fotomodel. Prvi glazbeni uspjeh postigla je radeći za kompaniju Arista Records.

Houston je prodala 170 milijuna nosača zvuka diljem svijeta, izbacila je 11 hitova koji su zaposjeli prvo mjesto američke glazbene ljestvice, osvojila je šest Grammyja, od čega tri za najbolju žensku pop izvođačicu, ali i 22 različite američke glazbene nagrade. Osvojila je i dva Emmyja, a publika će je pamtiti po hitovima 'Where Do Broken Hearts Go', 'I Wanna Dance With Somebody', 'Greatest Love of All' te vjerojatno najpoznatijem 'I Will Always Love You', pjesmi iz filma 'Tjelohranitelj' u kojem je glumila s Kevinom Costnerom

Glumila je u još nekoliko filmova, 'Waiting To Exhale' i 'Preacher's Wife', no posljednjih godina nije dobivala uloge niti je izbacila ijedan hit.

Naglo profesionalno, ali i zdravstveno propadanje Houston je doživjela u turbulentnom braku s pjevačem Bobbyjem Brownom, kojega su njezini obožavatelji krivili za ovisnost o narkoticima koju je pjevačica razvila. U braku s Brownom dobila je kćerku Bobbi Kristinu, koja također ima problema s ovisnošću, što je, kako je izjavljivala u medijima, razvila uz majku.

Od problematičnog pjevača Houston se razvela 2007. godine, uz brojne međusobne optužbe o nasilju i uživanju u drogi i alkoholu koje su punile medijski prostor.

Uzrok smrti pjevačice koja je obilježila 80-e i 90-e nije naveden, ali je policijski glasnogovornik pojasnio da na tijelu preminule nisu uočeni nikakvi znakovi nasilja. Istraga je odmah povedena, a pretpostavlja se da će proći i nekoliko dana do prvih rezultata, najavio je.

Houston je odsjela u hotelu Beverly Hilton zbog zabave uoči dodjele nagrade Grammy, izjavio je njezin blizak prijatelj Clive Davis. Glasnogovornik policije Mark Rosen izjavio je da se pretpostavlja da je pjevačica umrla u 15.55 sati po lokalnom vremenu (00.55 sati) u svojoj sobi na četvrtom katu hotela. Opće je poznata višegodišnja borba Whitney Houston s ovisnošću o drogama i alkoholu, no nema potvrde da je njena ovisnost povezana sa smrću.

Njezina iznenadna smrt u 48. godini šokirala je glazbeni svijet.

'Ne mogu sada pričati o tome', rekla je kuma preminule Aretha Franklin u kratkoj izjavi za medije. 'To je jako šokantno i nevjerojatno. Nisam mogla vjerovati kada sam pročitala vijest na TV ekranu', izjavila je slavna pjevačica na vijest o smrti svoga kumčeta.

Velika TV zvijezda, glazbeni producent i voditelj 'X Factora' i 'American Idola',Britanac Simon Cowell kaže da ga je vijest o Whitneyinoj smrti zatekla i pogodila. 'Bez sumnje, Whitney je jedna od najvećih zvijezda i vlasnica jednog od najboljih vokala svih vremena. Ova vijest me potpuno slomila', rekao je S. Cowell.

'Pjevačice poput Mariah Carey i Christine Aguilere pokušale su je imitirati glasovno, ali i nastupima na sceni, no nijedna od njih nije bila blizu Houston', ocijenio je glazbeni kritičar Paul Gambaccini za BBC.

'Moj najveći grijeh sam ja sama. Ja sam sebi samoj najveći neprijatelj i najbolji prijatelj', izjavila je pokojna Houston Diane Sawyer u ABC-jevoj emisiji 2002. godine, osvrćući se na svoje padove i životna postignuća.

Pogledajte posljednji Whitneyin nastup: