AUTENTIČNO I PROFESIONALNO

Odabir boja određuje uspješnost uređenja doma, a ovo su ključna pravila

10.03.2023 u 06:50

Bionic
Reading

Pravilo 60-30-10, komplementarnost boja i njihov pravilan raspored samo su neki od savjeta eksperata za uređenje interijera, pomoću kojih ćete svoj dom urediti na profesionalan i autentičan način

Jedan od zabavnijih zadataka prilikom uređenja doma zasigurno je odabir boja, ali je i najkompleksniji. Naime pogoditi komplementarne tonove u pravilnim omjerima ključno je za vizualno ugodno uređen prostor, a to nije nimalo lak zadatak.

Stručnjaci za dizajn interijera savjetuju da si, za početak, olakšate odabirom neutralnih boja zidova uz koje ćete lako kombinirati dekoracije. Zatim se odlučite za prevladavajuću paletu boja koju želite koristiti u pojedinoj prostoriji, a ako želite, za svaku sobu slobodno birajte drugačije nijanse.

Osim toga, postoji nekoliko važnih pravila koja slijede dizajneri interijera da bi postigli dojam urednosti i stvorili ambijent u kojem ćete obožavati boraviti.

Slijedite pravilo 60-30-10

Pravilo 60-30-10 jest omjer koji se tradicionalno koristi prilikom odabira palete boja. Riječ je o tome da iz odabrane palete izdvojite dominantnu boju koja će zauzimati 60 posto prostora, npr. veće površine poput zidova, kauča ili većih tepiha.

Sekundarna boja zauzima 30 posto prostora. Važno je da se radi o boji komplementarnoj onoj primarnoj. U ovoj boji će se naći pokoji komad namještaja, zavjese, prostirke, posteljina i sl.

Zadnja boja u prostoriji zauzima 10 posto te je možete koristiti na ukrasnim jastučićima, okvirima slika i drugim manjim dekoracijama.

Držite se odabrane palete boja

Kada se odlučite za svoju paletu, držite je se. Dodavanjem novih boja samo ćete si otežati posao, napominju eksperti te predlažu da se odabrane tri boje prelijevaju jedna u drugu tako da ih ispremiješate u čitavom prostoru.

Ako odlučite ovu paletu koristiti u svim prostorijama doma, prevenirajte jednoličnost dekora različitim rasporedom postotaka. Primjerice, u dnevnoj sobi 60 posto može zauzimati bijela, 30 posto smeđa i 10 posto zelena, u spavaćoj 60 posto smeđa, 30 posto zelena i 10 posto bijela itd.

Koristite se kotačem boja

Kotač boja odličan je način da na jednom mjestu sagledate sve nijanse i tako lakše donesete odluku koje želite koristiti.

Također, on će vam pomoći u odabiru komplementarnih boja jer i ovdje vrijedi pravilo da se suprotnosti privlače. Drugim riječima, boja koja se nalazi suprotno od one koju ste odabrali s njom je komplementarna.

Primjerice, možete kombinirati zelenu i crvenu, plavu i narančastu, žutu i ljubičastu, zelenu i ružičastu i dr.

Uspostavite balans

Prilikom odabira boja u interijeru ključ je pronaći balans. Prije svega, to se odnosi na kombiniranje toplih (žuta, crvena, narančasta) i hladnih boja (plava, zelena, ljubičasta). Kako biste uspostavili balans, vodite se idejom da ih kombinirate otprilike pola-pola.

Previše hladnih boja stvorit će suzdržan ambijent u kojem će vam se biti teže opustiti, a previše toplih boja stvara osjećaj neurednosti i pretrpanosti.

Kombinirajte boje kao profesionalac

Za kraj stručnjaci naglašavaju da se uvijek držite prvog pravila - uredite dom tako da se ugodno osjećate u njemu. Odabir palete boja koja je u skladu s vama i pravilno raspoređena u prostoru omogućit će vam kombinaciju autentičnog i profesionalnog uređenja u kojem ćete moći u potpunosti uživati i maksimalno se opustiti.