PREDSTAVLJEN NOVI V60

Volvo više ne radi konzervativne karavane

06.07.2010 u 10:35

Bionic
Reading

Švedski proizvođač automobila Volvo, odnedavno u vlasništvu kineske grupe Geely, najpoznatiji je po svojim karavanima koji, osim visoke razine sigurnosti, vlasnicima nude povećanu praktičnost i varijabilnost utovara prtljage. Iz Volva nam je upravo stigao novi V60

Građen na platformi limuzine S60, V60 će se proizvoditi u Švedskoj, a kupcima će biti dostupan s izborom dvije šasije – dinamičnom kao standardnom, odnosno touring po izboru. Volvo je također najavio i doplatu za sustav FOUR-C aktivne šasije.

Što se tiče dizajna – on je dinamičniji no ikad, a Šveđani otvoreno priznaju kako im je cilj bio postići da automobil što više nalikuje kupeu. 'Novim V60 nemamo se namjeru pozicionirati u segmentu tradicionalnih karavana', rekao je Orjan Sterner, Volvov direktor dizajna, 'kupcima koji traže mnogo utovarnog prostora na raspolaganju je naš model V70.'

Šveđani se ne šale ni kada je u pitanju pogonska ergela, pa će se V60 moći dobiti s čitavim nizom benzinskih i dizelskih motora, te prednjim ili integralnim pogonom. Benzinsku ponudu čine novi 2.0 GTDI sa 203 Ks i 300 Nm i dva nova 1.6 GTDI-ja sa 150 i 180 KS. Tu su i dva peterocilindrična dizelaša – 2.4 D5 sa 205 KS i 420 Nm, te 2.0 D3 sa 163 KS i 400 Nm, dok će najekonomičniji dizelaš biti četverocilindrični DRIVe model sa 1,6-litrenim motorom koji razvija 115 KS i 270 Nm.

Najprestižniji model u ponudi pogonit će trolitreni T6 benzinac koji razvija 304 KS i 440 Nm okretnog momenta. Automobil s mjesta do 100 km/h ubrzava za 6,6 sekundi te postiže maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

Svi modeli nudit će se s izborom između šesterostupanjskog ručnog ili automatskog Geartronic mjenjača.

S obzirom da je riječ o Volvu, V60 će standardno biti opremljen bogatim paketom sigurnosne opreme koja između ostalog uključuje novi sustav Pedestrian Detection koji 'prepoznaje' pješake i onemogućava nalijetanje na njih do brzine od 35 km/h, kao i sustav City Safety koji isto čini u prometu s drugim vozilima.

Službena premijera najavljena je za jesenski auto salon u Parizu, dok bi prodaja, po zasad nedefiniranim cijenama, trebala krenuti do kraja godine.