S NOVIM XC90

Volvo odbacuje Fordovu tehnologiju u korist vlastite

22.02.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Dvije su godine prošle otkako je Geely preuzeo Volvo od Forda, no stvari se nisu mnogo promijenile

Volvo, naime, još uvijek koristi Fordove platforme za proizvodnju vlastitih automobila, no to bi se uskoro trebalo promijeniti, piše Automobile News Europe.

Volvo je prvotno trebao na novu tehnologiju prijeći predstavljanjem modela V40, no u konačnici je i on bio građen na Focusovoj platformi.

Peter Martens, Volvov direktor za istraživanje i razvoj, prilikom lansiranja redizajniranih modela S60, V60, XC60, S80, V80 i XC70, novinarima je rekao kako ćemo već iduće godine vidjeti novu arhitekturu SPA (sclable platform archictecture) u obliku dugo iščekivanog nasljednika modela XC90.

U Volvu će je potom upotrijebiti i za razvoj novih generacija modela S70, V80 i S90, odnosno V90, a u planu je i novi luksuzni kupe.

Usporedno s novom platformom Volvo planira odbaciti i Fordove motore u korist vlastitih. Svi će motori biti četverocilindrični i modularni, što znači da će dizelaši i benzinci dijeliti 40 posto dijelova.

Dizelaši bi trebali istiskivati od 120 do 230 KS, dok će benzinci graničiti od 140 do 280 KS te će u prosjeku biti 15 posto štedljiviji od postojećih jedinica kojima se Volvo koristi u aktualnoj postavi.

Ukoliko bude potrebe za još više snage, Volvo je planira dobiti korištenjem elektromotora, odnosno hibridnim sustavima.