MALO PARA, PUNO MUZIKE

Volkswagen želi svoju Daciju. Ne zna je napraviti

03.03.2014 u 16:45

Bionic
Reading

Njemačka nastojanja da se pridruže konkurenciji u klasi jeftinijih automobila za kupce na budžetu čini se da su naletjela na zid. Još od listopada 2012., Volkswagen pokušava pokrenuti svoj niskobudžetni brend poput Renaultove Dacije i Nissanova Datsuna, no bez velikog uspjeha. Kamen spoticanja navodno su visoki standardi koje sami uvjetuju

Kako napraviti automobil koji neće naštetiti imidžu koji Volkswagen uživa na tržištu tako da zadovolji nužne standarde kvalitete i sigurnosti te se istovremeno financijski isplati? Tako da ga se ne proizvodi u Europi, vjerovali su u Wolfsburgu.

Iz istog je razloga VW pokušao preuzeti Proton te ušao u problematično partnerstvo sa Suzukijem, no dvije godine kasnije, Nijemci se nisu makli ni pedlja. Čak i partnerstvo s kineskim FAW-om nije iznjedrilo rješenje pa niskobudžetni automobil njemačko-kineskog dvojica nećemo vidjeti 2016. kako je bilo najavljivano.

Nijemci žele automobil koji bi na tržištu koštao između 6.000 i 8.000 eura te koji bi konkurirao Daciji Sandero koja u Njemačkoj stoji 6.790 eura.

Ostaje za vidjeti hoće li u tome i uspjeti.

Službeno je projekt još uvijek 'na razmatranju' što u usporedbi s 'na čekanju' i 'otkazan' možemo smatrati svojevrsnim žutim svjetlom.