raznovrsne aktivnosti i sadržaji

Vodimo vas u Pećinski park Grabovača

17.06.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Pećinski park Grabovača jedinstveno je zaštićeno područje u Hrvatskoj, smješteno u blizini grada Perušića u Lici. Park je poznat po svojoj bogatoj speleološkoj baštini, preko 30 špilja i jama, od kojih je jedina otvorena za turiste i najpoznatija špilja Samograd. Pećinski park Grabovača je jedno od rijetkih mjesta na Starom kontinentu gdje se na relativno malom području može pronaći tako veliki broj špilja

Park posjetiteljima nudi različite aktivnosti poput vođenih tura kroz špilju Samograd, edukativnih programa, preko 50 km poučnih i planinarskih staza, biciklističkih staza pa do biljnog vrta s hobitskom kućicom, Panovog labirinta i Šumskog tornja s orguljama, za svakoga ponešto. Poučne staze, poput novootvorene Plave staze, obogaćene su edukativnim panoima koji posjetitelje upoznaju s geologijom, florom i faunom ovog područja. Plava staza povezuje Pećinski park Grabovača s izletištem na obali rijeke Like i idealna je za obiteljsku šetnju.

Ulaz u špilju Samograd izgleda kao portal u neku fantastičnu priču prepunu zmajeva, vila i ostalih bića iz bajke u dnu 17 m duboke urušne ponikve nastale urušavanjem stropa špiljskog kanala. Duljina špilje Samograd je 345,8 m. Jedina usporedba dostojna ovog speleološkog fenomena jest ta da nalikuje katedrali no, kao što joj i ime kaže – sama se izgradila. Znatiželjni posjetitelji istražuju njene čari još od brončanog doba, a turistički je uređena krajem 19. stoljeća, kad je lokalno stanovništvo uklesalo 474 stepenice koje i danas koristimo! Stručni vodiči pružaju detaljne i zanimljive informacije o špilji, njenoj povijesti i geologiji, čineći vaše razgledavanje edukativnim i uzbudljivim.

Osim prirodnih ljepota, Grabovača nudi i kulturno-povijesne sadržaje, uključujući ostatke Starog grada Perušića iz 11. st. te crkvu Sv. Križa, jednog od najljepših sakralnih objekata na području cijele Like.

Pećinski park Grabovača nudi raznovrsne aktivnosti i sadržaje koji odgovaraju interesima različitih posjetitelja, od obitelji s djecom do iskusnih avanturista. Bogatstvo prirodnih ljepota, povijesne zanimljivosti i raznovrsna ponuda čine ovaj park atraktivnim odredištem za sve koji žele istražiti jedinstvene ljepote Hrvatske!

Čitateljima darujemo 2 x 2 ulaznice za odrasle osobe, djeca gratis za Pećinski park Grabovača. Ulaznica uključuje samostalan obilazak sadržaja u parku (staze, vidikovci, igralište, vrt) te obilazak špilje Samograd s vodičem. Dobitnici su Hrvoje Ivaniš i Natalia Kruljac.