pogodio ih je dončić efekt

Vjerovali ili ne, ali ime Luka je sve popularnije u Sjedinjenim Američkim Državama

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2021 11:08
  • Objavljeno 15.05.2021 u 10:32
tportal

Izvor: Profimedia/Alamy / Autor: Jacek Sopotnicki

Sve veći broj djece u SAD-u i u svijetu nosi ime po Luki Dončiću, slovenskom košarkašu s uspješnom karijerom u NBA ligi

Mladog slovenskog košarkaša koji igra za momčad Dallas Mavericksa već je dio kruga najvećih zvijezdi NBA lige koje se naziva samo po njihovom imenu – uz Shaqa, Kobea ili LeBrona, sad je tu i Luka. Dončić ima 22 godina i cijela karijera je pred njim, no tisuće ljudi koji su od njegovog ulaska u američku ligu postali roditelji počeli su davati njegovo ime, često na jugoistoku Europe, i svojoj djeci.

Ime 'Luka'  se od Dončićevog ulaska u NBA 2018.  u svijetu daje gotovo tri puta češće. Sam Dončić rekao je da „se osjeća posebno“ ako netko nazove dijete po njemu, prenosi agencija dpa. 

„Luka“ je 2017. bilo 404. najpopularnije ime u SAD-u, pokazuju američki službeni podaci. Godinu dana kasnije, kad su Mavericksi potpisali Dončića u draftu, ime se popelo na 320. mjesto. 

Kad je Dončić 2019. imao jednu od najboljih 'rookie' sezona u povijesti NBA njegovo ime je bilo 221. na listi, a 2020., kad ga ni globalna pandemija nije zaustavila u izvrsnim nastupima za svoju momčad, 'Luka' je bilo 163. najpopularnije ime u SAD-u.