NEPISANA PRAVILA

Vječna dilema: Muči li i vas kad se koristi glatko, a kad oštro brašno

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 22.12.2018 21:49
  • Objavljeno 22.12.2018 u 18:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu. Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je doista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje općenito dijelimo na glatko i oštro, a dobivaju se finim mljevenjem pšenice. Valja svakako napomenuti da su lišena većeg dijela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je vizualno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi glatko brašno, jednako kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno idealno je za recimo njoke, kolače od dizanog tijesta, prhke kolače, pohanje…

Oštro brašno:

  • kolači od dizanog tijesta
  • Njoki
  • žličnjaci
  • Pohanje
  • Keksi
  • Palačinke
  • koristi se za prhke kolače
  • biskviti
  • kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
  • zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno:

  • Kruh
  • Peciva
  • Savijače
  • Krafne
  • Tjestenine
  • muffini

BOLJE NE MOŽE

Odabrali smo najfinije i najjednostavnije recepte za božićne kolačiće

Pogledaj galeriju
5

Naravno, ovo su sve smjernice, a strogih pravila nema pa netko više voli peći biskvite s glatkim brašnom, iako se preporučuje oštro, jer je biskvit s glatkim brašnom manje suh, ali opet postoji opasnost da splasne.

Koplja se uvijek lome i oko palačinki, a dok se jedni zaklinju u upotrebu glatkog, drugi ih uvijek pripremaju s oštrim brašnom.

Međutim, ukoliko ni sami niste sigurni koje brašno upotrijebiti, uvijek možete pribjeći kompromisnom rješenju i pomiješati glatko i oštro brašno u jednakom omjeru.

TPORTALOVA SLATKA KUHARICA

Recepti za slasne torte i kolače koji će razveseliti ukućane i goste

Pogledaj galeriju
21

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!