LIKE?

Više prijatelja na Facebooku, više sive tvari u mozgu

Facebook internet revolucija

Facebook internet revolucija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Britanski znanstvenici su utvrdili da postoji izravna veza između broja prijatelja neke osobe na Facebooku i veličine nekih regija njezinog mozga

Prema pisanju Reutersa, znanstvenici University Collegea London otkrili su kako aktivniji korisnici popularne društvene mreže imaju veće one regije mozga koje su povezane s emocionalnim reakcijama, društvenom interakcijom i memorijom. Do zaključka su došli uspoređivanjem snimaka mozga 125 studenata s brojem njihovih prijatelja na Facebooku, ali i onih stvarnih. Studenti su imali prosječno 300 prijatelja, dok je jedan dio njih imao i preko 1000.

'Ovo bi nas otkriće trebalo potaknuti na postavljanje pitanja o odnosu između interneta i mozga', rekao je profesor Geraint Rees, voditelj istraživanja.

Postavlja se dakako pitanje što je ovdje uzrok, a što posljedica. Dovodi li veća druželjubivost na Facebooku i stvarnom životu do povećanja količine sive tvari, imaju li takvi ljudi tu urođenu predispoziciju i vodi li veća razvijenost nekih dijelova mozga boljim društvenim sposobnostima. Znanstvenici koji stoje iza ovog istraživanja zasad nemaju odgovor na ta pitanja.

Heidi Johansen-Berg
, koja predaje kliničku neurologiju na Sveučilištu Oxford, smatra da je istraživanje intrigantno, no da ne dokazuje mnogo.

'Ukoliko skupite 100 novih prijatelja na Facebooku, mozak će vam ostati isti kao što je i bio', kazala je Johansen-Berg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi