TRIKOVI ZA 10

Više nikad nećete plakati režući luk!

11.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Luk je zaista nezamjenjiva namirnica u kuhinji i mnogima je teško zamisliti omiljeni umak, salatu ili ćevape bez njega. No mnogi se suočavaju s istim problemom – suze koje luk izaziva prilikom rezanja

Ako ste među onima koji još uvijek nisu svladali rezanje luka bez suza, znajte da ima spasa i to zapravo uopće nije teško.

Prilikom rezanja luka vrlo je bitno da imate oštar nož jer ćete na taj način manje oštetiti stanice u njemu koje nas tjeraju u suze zbog spoja syn-propanethial-S-oksid.

Da biste još smanjili mogućnost suzenja očiju, prerezane polovice odmah okrenite na dasku, a kada narežete luk na kockice, odmah ga stavite u lonac, dalje od sebe.

Luk možete držati i u hladnjaku pola sata prije rezanja jer tada otpušta manje S-oksida i ostaje sočniji. Nemate li toliko vremena, dovoljno će biti petnaestak minuta u zamrzivaču.

Ako ste baš u velikoj žurbi, stavite ga pod hladnu vodu prije rezanja, a neki prakticiraju rezanje luka potopljenog u posudi s hladnom vodom kako bi izbjegli plakanje.

Ukoliko ste se tek počeli baviti kuhanjem, rezanje luka bit će vam teško dok se ne uvježbate u rezanju. Ne znate li odakle krenuti, pogledajte ovaj video u kojem je detaljno objašnjeno kojim redoslijedom možete narezati luk bez puno muke i suza.