KORAK PO KORAK

[VIDEO] Ovo su najčešće pogreške koje radimo kad pečemo kolačiće

28.08.2020 u 20:20

Bionic
Reading

Pečenje ukusnih i oku ugodnih kolačića nije uvijek lagano, no postoji nekoliko trikova koji bi vam u tome mogli pomoći

Među mnogim pogreškama koje radimo kad pečemo kolačiće je preskakanje hlađenja tijesta prije upotrebe.

'Tijesto za kolačiće treba malo stajati kako bi se svi sastojci pomiješali. Zato ga treba jedan dan držati u frižideru, zamotanog u prozirnu foliju kako ne bi isušilo', kaže osnivačica tvrtke MIlk Jar Cookies Courtney Cowan.

Pekarica dodaje kako nije dobro pretrpati pleh kolačićima jer će se međusobno spajati, splasnuti i poprimiti čudan oblik. Courtney Cowan također kaže kako maslac može biti bilo koje temperature, no da se je uvijek najbolje držati recepta.

Miješanje tijesta također je jedan od čestih problema. Courtney Cowan kaže kako nije dobro ni pretjerano miješati tijesto, niti ga je dobro nedovoljno zamijesiti. Pretjerivanje dovodi do plitkih hrskavih kolačića dok nedovoljno zamiješano tijesto može imati nakupine sastojaka u obliku kuglica. Courtney Cowan dodaje kako se sastojci uvijek trebaju dodavati od tekućih prema suhima, pri čemu svaki treba umiješati dok ne nestanu grudice.

Jedna od stvar na koju treba paziti kod pečenja kolačića je je li prašku za pecivo ili sodi bikarboni istekao rok trajanja. U slučaju da je prašak za pecivo prestar, može se dogoditi da se kolačić ne digne ili da splasne. Pekarica također dodaje da tamni papir za pečenje ubrzava pečenje kolačića pa valja paziti da ne pregore.

Kolačići također znaju pregorjeti kad se peku na putru, dok prečesto otvaranje pećnice pak produžava vrijeme pečenja. Štogod radite u pećnici najbolje je provjeriti kroz staklo.