ZDRAVO I HRANJIVO

[VIDEO] Otkrivamo kako izbjeći najčešće greške kod kuhanja smrznutog povrća

09.10.2020 u 16:42

Bionic
Reading

Odrasle osobe u prosjeku bi trebale jesti minimalno šalicu i pol do dvije dnevno voća i dvije do tri šalice povrća

Mnogim ljudima dogodilo se da su prekuhali smrznuto povrće zbog čega su ga počeli izbjegavati, no to je velika greška. Zahvaljujući modernom procesu smrzavanja povrće može zadržati svoj okus, hranjivost, teksturu i boju. Naravno, ključno je zadržati sve te kvalitete i nakon kuhanja.

Tajna kuhanja smrznutog povrća nije jedna, već ih ima nekoliko. Za početak, važan je odabir smrznutog povrća. Kad uzmete pakiranje povrća u ruku, provjerite ako se širi u vrećici ili ostaje skupljeno na jednom mjestu. Ako je u pitanju jedna ili više većih gruda smrznutog povrća, to uglavnom znači da je tijekom transporta bilo odmrzavano i ponovo smrzavano, što uzrokuje gubitak hranjivosti i dehidraciju koja utječe na boju, okus i čvrstoću.

Svježe povrće smrznuto je dok još ima najveću razinu hranjivosti i najbolje je kad možete osjetiti svaki pojedinačni komadić povrća u vrećici pod rukom jer to znači da je proizvod zadržao svoje početne kvalitete.

Naravno, važno je i s čim poslužujete povrće. Jela koja se rade u pećnici i juhe obično poprilično sakriju teksturu smrznutog povrća. Stručnjaci također ne preporučuju miješanje svježeg i smrznutog povrća.

Nema potrebe otapati smrznuto povrće prije kuhanja. Povrće će se otopiti tijekom kuhanja, a otapanje prije kuhanja može samo dovesti do gnjecavosti. Jedine iznimke tom pravilu su zeleno povrće i kukuruz. No, naravno, postoje recepti za koje ćete morati unaprijed otopiti povrće bez obzira bilo ono zeleno ili ne.

Morate pripaziti i da smrznuto povrće dodate jelu koje kuhate u pravom trenutku. Valja imati na umu da će se smrznuto povrće skuhati brže od svježeg. Iznimka su veliki komadi povrća koji su smrznuti u sredini. Nikad nije loša ideja pogledati što vam proizvođač preporuča na pakiranju.

Izbjegavajte mikrovalnu pećnicu kad je u pitanju kuhanje povrća, osim kad vam se žuri. Druga česta greška je predugo držanje smrznutog povrća u zamrzivaču. Smrznuto povrće gubi okus i boju u zamrzivaču, no tek nakon dužeg vremena poput osam do 12 mjeseci.

Na kraju, ne zaboravite da postoje i jela koja se mogu napraviti od sirovog povrća.