KAKO SE MAKSIMALNO ZAŠTITITI

[VIDEO] Kirurške maske i dezinficijensi su tražena roba - srećom ne i ključna u sprečavanju zaraze, no evo što pomaže

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 26.02.2020 16:06
  • Objavljeno 26.02.2020 u 16:06
tportal

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: aleksej sarifulin / Alamy

Nije ugodno čuti da se virus koji je odnio mnogo života u dalekoj Kini pojavio u nama susjednoj Italiji, a kad je samo nekoliko dana kasnije zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, dio građana podlijegao je panici

Nadležne službe i krizni stožeri redovitim obraćanjima javnosti uspjeli su zaustaviti širenje sveopće panike, a zanimljiva je i računica našeg znanstvenika Igora Štagljara koji je na temelju statističkih podataka iz Kine izračunao da je vjerojatnost umiranja od koronavirusa za osobu stariju od 80 godina, što je najugroženija skupina, oko 0,103 posto, odnosno da je šansa da neće umrijeti od tog virusa čak 99,897 posto!

Unatoč tome primjetno je da dio stanovništva nastoji gomilati zalihe hrane, sredstava za zaštitu i dezinfekcijskih sredstava.

Kirurške maske kojima nije dokazana učinkovitost u zaštiti od zaraze moguće je nabaviti samo iz 'druge ruke' po astronomskim cijenama, a sve teže se mogu nabaviti i dezinficijensi za ruke na bazi alkohola.

Prva dva slučaja zaraze u Hrvatskoj, mladića koji je kao nulti pacijent kronavirus 'uvezao' iz Italije, i njegovog brata blizanca koji se zarazio od njega, kao i činjenica da epidemiološke službe češljaju prostorije poduzeća u kojima braća rade, govore da mjesta za oprez ima, a na oprez nas stalno upozoravaju i stručnjaci.

Prema trenutačnim spoznajama znanstvenika koji se bave koronavirusom SARS-CoV-2, zaraza se širi kao i prehlada ili gripa kapljičnim putem, odnosno kihanjem i kašljanjem. Za širu javnost korist od nošenja laganih kirurških maski za jednokratnu upotrebu nije potvrđena. Stručnjaci kažu da kirurške maske mogu pružiti određenu zaštitu od krupnih kapi, sprejeva ili prskanja, ali obzirom da na lice ne prijanjaju čvrsto, mogu dozvoliti sitnim kapljicama koje nose zarazu da prodru u nos, usta ili oči.

Zdravstveni radnici koji se brinu o zaraženim pacijentima koriste modele profesionalnih uskih respiratora koji mogu zaštititi od koronavirusa.

Osim toga, maska vam ne može puno pomoći ako lice dodirnete s rukama na kojima vam se nalazi koronavirus, a nošenje kirurških maski ima smisla samo ukoliko bolujete od neke respiratorne bolesti jer time možete smanjiti šanse da zarazite druge.

Prema trenutačnim saznanjima znanstvenika, većina ovakvih virusa ne opstaje dugo na površinama, pa su male šanse za obolijevanje od COVID-19 preko paketa koji putovao danima ili tjednima iz Kine.

Međutim, površine koje koristi veliki broj ljudi, poput kvaka na vratima, tipkala u dizalima, rukohvata te predmeta u toaletima i čajnim kuhinjama poduzeća ili javnom prijevozu, mogu biti posrednik u prijenosu zaraze ako ih je neposredno prije vas dodirivala zaražena osoba.

Ključno za sprječavanje širenja zaraze, kao i kod prehlade ili gripe, je pranje i dezinfekcija ruku. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni, možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola. Nakon što ste oprali ruke, temeljito ih osušite čistim ručnikom, papirnatim ručnicima ili sušilom.

Ovo je pravilan način pranja ruku kojega preporučavaju stručnjaci:

Važna je i dezinfekcija površina putem kojih bi se mogli širiti virusi. Jasno je da nećete brisati rukohvate u javnom prijevozu, ali možete dezinficirati površine u zajedničkim kupaonicama ili kuhinjama, kako u poduzeću, tako i doma, osobito ako sumnjate da bi netko od kolega ili ukućana mogao biti zaražen. Kemijska dezinfekcijska sredstva koja mogu ubiti koronavirus temelje se na izbjeljivaču, kloru, otapalima, 75-postotnom etanolu, octenoj kiselini i kloroformu.

Kako biste se još više sami zaštitili, izbjegavajte dodirivanja lica, posebno usta, nosa i očiju rukama, jer je su to ulazi koronavirusa u naše tijelo.

Nastojte izbjegavati bliske kontakte s ljudima za koje posumnjate da su bolesni, osobito ako kišu ili kašlju, i držite razmak od barem jednog, idealno dva metra.

Preporuke o otkazivanju javnih okupljanja u Hrvatskoj nema, i valja računati na savjest zaraženih da svojim pojavljivanjem neće riskirati obolijevanje većeg broja ljudi. Međutim, ako pripadate ugroženijoj skupini kod koje svaka zarazna bolest može izazvati komplikacije i ugroziti život, razumno je izbjegavati mjesta većih okupljanja.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!