TRANS MASTI

[VIDEO] Jaja možda mogu biti štetna za kolesterol, ali neke masnoće daleko su gore

06.03.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Određena hrana može doprinijeti nakupljanju plaka u arterijama i tako uzrokovati aterosklerozu, potencijalno dovesti do visokih razina kolesterola ili ozbiljnih srčanih problema

Obično se preporuča ograničiti unos hrane s visokim udjelom kolesterola, kao što je to dugo bio slučaj s jajima, ali hrana bogata zasićenim i transmastima može biti puno gori neprijatelj vaših arterija.

Koliko su jaja štetna za razinu kolesterola?

Kako za Business Insider objašnjava savjetnica za prehranu Sonya Angelone, jaja su najkoncentriraniji izvor prehrambenog kolesterola u našoj prehrani. U jednom jajetu ima oko 186 miligrama kolesterola, a sav je koncentriran u žumanjku.

Provedene studije daju oprečna mišljenja o tome doprinose li jaja srčanim bolestima i moždanom udaru ili ne.

Tipovi prehrane s više kolesterola, uključujući i onu s više jaja, značajno su povezani s većim rizikom pojave kardiovaskularnih bolesti, otkrilo je izvješće za 2019. godinu objavljeno u časopisu American Medical Association.

Međutim, Američka udruga za srce i Američki kardiološki fakultet nisu 2013. godine mogli pronaći uvjerljive znanstvene dokaze da je ograničavanje prehrambenog kolesterola utjecalo na 'loš' kolesterol u arterijama. U prehrambenim smjernicama u SAD-u čak su 2015. ukinute preporuke o 300 miligrama kolesterola dnevno, jer nije bilo dovoljno informacija koje opravdavaju ograničavanje.

No stručnjaci su otkrili da zasićene i trans masti mogu više pridonijeti kolesterolu od 'lošeg' kolesterola kojega pojedete. Razlog tome je činjenica da se većina kolesterola, čak oko 80 posto, proizvodi u tijelu. Zasićene i trans masti naša jetra pretvara u kolesterol, zbog čega nutricionisti vjeruju da su one zapravo gore od kolesterola kojega pojedemo.

Na stolovima se za doručak često nađu spareni jaja i slanina, kobasica i tost s maslacem, a većina tih namirnica sadrži puno zasićenih ili trans masti, napominje Angelone. Dakle, čak i ako jaja ne utječu previše na povećanje razine kolesterola, ono što s njima jedete moglo bi naškoditi vašem zdravlju.

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju