KLOPKE LOŠE PREHRANE

[VIDEO] Hrana puna masnoće ili šećera loše utječe na prehranu na više razina

16.11.2020 u 21:19

Bionic
Reading

Masna hrana mogla bi vam promijeniti mišljenje o zdravoj prehrani – doslovno! Proizvodi s puno masnoće ili šećera utječu na mozak i naše prehrambene navike

Teško je proturječiti ideji da proizvodi puni masnoće i šećera nisu dobri za našu liniju, a s vremenom i po naše zdravlje. No, čini se kako takva prehrana možda čak i prekomjerno pojačava apetit.

Znanstvenici su napravili istraživanje u kojem su hranili miševe masnim obrocima kako bi otkrili što se događa u njihovim mozgovima. Rezultati ukazuju da masna hrana ili hrana puna šećera mijenja mozak.

Mišji neuroni koji služe kao 'kočnice' za prejedanje mijenjaju se pod utjecajem prehrane pune masnoće ili šećera. U slučaju da se isto događa u ljudskom mozgu, to bi moglo objasniti zašto neke osobe imaju potrebu jesti više nego što bi trebali.

Znanstvenike je zaintrigiralo to što je dovoljno samo jesti određenu hranu da bi došlo do značajnih posljedica na staničnoj razini mozga. Otkrili su da u mišjem mozgu postoje procesi koji sprječavaju prejedanje, te da ti procesi postaju manje učinkoviti što miševi više jedu hranu punu masnoće ili šećera.

Učinak hrane pune masnoće ili šećera bio je toliko snažan da su pretili miševi za 12 tjedana imali 80 posto slabije mentalne kočnice za prejedanje. Jedan od mogućih zaključaka istraživanja je da što više jedemo hranu punu šećera ili masnoće, to nam je apetit veći.

No, za sad se radi samo o ustanovljavanju veze između prehrane i promjena u mozgu. Još je nejasno je li za promjene u mozgu odgovorna prehrana ili samo debljanje. Istraživanje također zapravo još nije utvrdilo jesu li promjene u mozgu uzrokovale prejedanje i debljanje.

Nema sumnje kako će se veza između slatke ili masne hrane i povećanja apetita dalje istraživati, no kratka pouka za sad bi nam svima trebala biti kako je idealno biti umjeren sa svime što jedemo.