SAVJET STRUČNJAKA

Veterinarka savjetuje koje su pasmine pasa najidealnije za obitelj

08.06.2023 u 19:40

Bionic
Reading

Razmišljate o kućnom ljubimcu za obitelj? Ili vas djeca već dugo 'gnjave' time da im nabavite psa? Dr. med. vet. Ivana Ćosevska iz zagrebačke Veterinarske ambulante za male životinje Buba dala nam je nekoliko korisnih savjeta ako ozbiljno namjeravate obogatiti obitelj novim četveronožnim članom

Brojne su studije pokazale kako postoje brojne prednosti odrastanja uz kućnog ljubimca.

Psi mogu uspješno naučiti djecu odgovornosti, suosjećanju i suradnji te im postati najbolji prijatelj u igri.

Ipak, prije nego se odlučite za psa, dobro bi bilo istražiti koja će pasmina najviše odgovarati životnom stilu vaše obitelji jer su neke aktivnije i zahtijevaju više dnevne aktivnosti, a drugima više odgovara mirniji obiteljski život.

Prema riječima dr. med. vet. Ivane Ćosevske, idealan obiteljski pas trebao bi biti tolerantan i strpljiv, no svaka obitelj ima svoje potrebe i dinamiku, kao što i svako dijete ima različitu razinu energije.

'Kod odabira treba voditi računa da su potrebe tog psa u skladu s vašim navikama i životnim stilom. Ako ste aktivna obitelj koja puno vremena provodi u prirodi, možda bi vam odgovarala neka od aktivnijih pasmina. Ili možda više vremena provodite u kući, pa bi vam odgovarala neka od mirnijih, manje aktivnih pasmina', kaže veterinarka.

Savjetuje i da bi prilikom izbora trebalo postaviti neka pitanja.

'Zapitajte se sljedeća pitanja: Koja veličina psa dolazi u obzir? Koliko će biti aktivan? Koliko se linja i koliko brige je potrebno za održavanje njegove dlake? Koliko se lako dresiraju? Koliko su glasni, tj. skloni lajanju? Koje su njegove zdravstvene potrebe? Želite li udomiti štene ili odraslog psa?' kaže veterinarka.

Evo koje su neke od najboljih family friendly pasmina pasa:

Labrador retriver

Iako su veliki stasom, izuzetno su nježni oko djece. Vrlo su strpljivi i prilagodljivi. Mogu satima spavati u kući ili pak loviti lopticu vani.

Zlatni retriver

Oni su jedna od popularnijih pasmina u svijetu. Vrlo pametni, lako se treniraju i strpljive su naravi.

Ponašanje pasa Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Cavalier King Charles španijel

Jedna od manjih pasmina. Vrlo su smireni, izuzetno lojalni i tolerantni, ali nisu toliko entuzijastični poput labradora kada je u pitanju bacanje loptice, igra lovice i slično. Zbog toga su idealni za manje aktivne obitelji, život u stanu ili možda malo osjetljiviju ili nježniju djecu.

Francuski buldog

Možete mu raditi što god želite. Dobro se snalazi u malim prostorima i oko djece. No svakako se prije nabavljanja dobro informirajte u vezi zdravstvenih potreba ovakvog psa.

Irski seter

Velika pasmina koje traži aktivni životni stil, ali također je odlikuje miran temperament i strpljivost. Također vole igru.

Pudl

Ima ih više u više veličina, od toy do velike. Aktivna su pasmina koja se voli igrati. Popularni su također i zato što se gotovo ne linjaju.

Ovo je samo nekoliko od popularnijih, ali treba uzeti u obzir da iako postoje zajedničke karakteristike pojedinih pasmina, svaki pas ima svoju osobnost i ne mora odgovarati tim karakteristikama, dodaje veterinarka.

  • +7
'Family friendly' pasmine pasa Izvor: Profimedia / Autor: - / Ardea / Profimedia

'Veliki utjecaj na razvoj osobnosti psa imaju okolina i način na koji će odrastati, tako da odgoj igra veliku ulogu, a ne samo njegova urođena predispozicija. Uzmite u obzir i udomljavanje mješanaca iz skloništa. Njihovi volonteri ili privremeni udomitelji će vam rado objasniti koje su karakteristike određenog psa, tako da nema iznenađenja. Također možete neko vrijeme provesti s tim psom kako biste vidjeli poklapaju li se vaše potrebe i je li on baš pas za vas, a ujedno ćete učiniti dobro djelo', savjetuje veterinarka.