NE UBIJANJU ŽIVOTINJA!

Veliki međunarodni prosvjed protiv krzna

Bionic
Reading

U Zagrebu će se održati veliki međunarodni prosvjed protiv ubijanja životinja zbog njihova krzna

Prosvjed će se dogoditi u subotu, 28. veljače u 11 sati. Okupljanje je u 10:45 na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava (kod Glavnog kolodvora).

Prosvjedna povorka će se kretati preko Zrinjevca, Tesline, Masarykove, Frankopanske i Ilice do Trga bana Josipa Jelačića gdje će aktivisti udruge Prijatelji životinja izvesti unaprijed pripremljeni performans kojim će pokazati svirepost krznene industrije.

U 12 sati na glavnom zagrebačkom trgu svoju potporu prosvjedu i kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna' dat će Luka Nižetić nositelj ovogodišnjeg projekta 'Reci ne krznu sad i zauvijek', neki članovi band aida 'Ja volim životinje' i drugi.

Tema ovogodišnjeg prosvjeda jest zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku prema već propisanim direktivama Europske unije, a naglasak će biti stavljen i na krznene dodatke s obzirom na to da se zbog njih muči i ubije više životinja nego za cijele krznene kapute.

Na prosvjedu se očekuju brojni građani iz raznih krajeva Hrvatske, ali isto tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Srbije, Austrije i Crne Gore.

Kina je najveći izvoznik krzna u svijetu, a ujedno proizvodi i neka od najjeftinijih krzna na tržištu. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Procjenjuje se da Kina ubije više od 17 milijuna životinja godišnje zbog krzna. Rakuni, lisice, kanadske kune, zečevi, pa čak i psi i mačke među životinjama su koje se ubijaju zbog njihova krzna, a koje završavaju i u hrvatskim trgovinama.

Preko dva milijuna pasa i mačaka godišnje se ubije zbog krzna! Životinje koje se uzgajaju zbog krzna žive u mizernim uvjetima, zatočene u prljave i natrpane žičane kaveze. Potrebno je 24 mačke ili 15 pasa za samo jednu bundu

Danas obilujemo kvalitetnim, ekološki i ekonomski znatno prihvatljivijim materijalima koji su puno privlačniji i griju bolje od životinjskih.